1- کارشناسی ارشد تکنولوژی معماری، دانشگاه مازندران، بابلسر، مازندران، ایران
2- استادیار معماری، گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران
چکیده: (3029 مشاهده)
مقدمه: توسعه شهرها، گسترش ساختمانها و عناصر شهری بر ادراک شهروندان از فضاهای شهری تاثیرگذارند. پلهای شهری نیز با توجه به ظاهر عظیمالجثه، تاثیرات مختلفی برروی کاربرانشان دارند. این مطالعه با رویکردی علوم شناختی سعی دارد نحوه تأثیر پلها بر امواج مغزی کاربران را شناسایی و مناسبترین پل با توجه به تاثیر متفاوتی که بر ذهن و ادراک کاربران دارد، مشخص نماید.
روش کار: در این مطالعه تأثیر تصاویر پلهای مختلف با انجام آزمایش از طریق ثبت سیگنالهای مغزی ۱2 نفر از دانشجویان توسط دستگاه EEG و تحلیل دادههای ثبت شده توسط نرمافزارهای Brainstorm، Excel و افزونههای مختلف انجام گرفت.
یافتهها: یافتهها نشان داد که ویژگیهای فیزیکی پلها موجب تأثیرگذاری بر امواج مغزی کاربران شدهاند و با مشاهده تصاویر پلها، با توجه به برداشتهای ذهنی کاربران، سیگنالهای متفاوتی از آنها به ثبت رسیده است. همچنین پس از بررسی دادههای ثبت شده از امواج مغزی کاربران، تصاویری که تفاوت معنادار نسبت به سایر تصاویر داشتند مشخص گردیدند (05/0>P). بر این مبنا؛ پلها با سیستمهای سازهای کششی، تفاوت معنادار و تاثیرگذاری بیشتری بر مغز کاربران داشتهاند. همچنین پل با سیستم سازهای متکی بر کابل با تک دکل در یک سمت، بیشترین اثرگذاری را بر مغز کاربران داشته است.
نتیجهگیری: ساختمانهای شهری (از جمله پلها) بر امواج مغزی و ادراک کاربران از فضاهای شهری تأثیرگذارند. بنابراین باید با روشهای علمی دقیق نسبت به یافتن تاثیرات مطلوب بر ذهن شهروندان و عوامل ایجادکننده این تاثیرات و اثر دادن آنها در طراحیهای شهری اقدام گردد. استفاده از رویکردهای علوم اعصاب برای این مهم میتواند بسیار کمککننده باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
مدل سازی شناختی، پردازش سیگنال و تصویربرداری مغز دریافت: 1398/2/9 | پذیرش: 1398/10/30 | انتشار: 1399/4/10