Ghafari Shahir M, Asadpour E, Zahrakar K. Comparison effect of cognitive behavioral therapy and emotion-focused therapy on loneliness in married women victims of domestic violence. Advances in Cognitive Sciences 2021; 23 (1) :95-105
URL:
http://icssjournal.ir/article-1-1227-fa.html
غفاری شهیر مژگان، اسدپور اسماعیل، زهراکار کیانوش. مقایسه اثربخشی درمانهای شناختیرفتاری و هیجانمدار بر احساس تنهایی در زنان متأهل قربانی خشونت خانگی. تازه های علوم شناختی. 1400; 23 (1) :95-105
URL: http://icssjournal.ir/article-1-1227-fa.html
1- دانشجوی دکتری مشاوره خانواده، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- استادیار گروه مشاوره، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
3- دانشیار گروه مشاوره، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
چکیده: (5517 مشاهده)
مقدمه: خشونت خانگی نوع خاصی از خشونت است که در سطح خانواده اعمال و منجر به آسیب یا رنج جسمی، روانی و جنسی میشود. هدف این پژوهش، مقایسه اثربخشی درمانهای شناختی_رفتاری و هیجانمدار بر احساس تنهایی در زنان متأهل قربانی خشونت خانگی بود.
روش کار: این پژوهش نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون_پسآزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان قربانی خشونت خانگی مراجعهکننده به مراکز مشاوره تهران در سال 1398 بودند. جهت نمونهگیری از بین مراکز مشاوره شهر تهران دو مرکز به صورت تصادفی انتخاب گردیدند و از بین مراجعین آنها 60 نفر به روش نمونهگیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل (هر گروه 20 نفر) قرار گرفتند. گروههای آزمایشی در 8 جلسه 90 دقیقهای به صورت هفتگی تحت درمان شناختی_رفتاری و درمان هیجانمدار قرار گرفتند؛ گروه کنترل در لیست انتظار درمان قرار گرفت. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامههای خشونت خانگی و احساس تنهایی استفاده شد. دادهها با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغییری با نرمافزار SPSS-24 تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد، هر دو درمان شناختی_رفتاری و هیجانمدار بر کاهش احساس تنهایی در زنان متأهل قربانی خشونت خانگی اثربخش بودند و این اثر در طول زمان تداوم داشت (001/0P<). بین اثربخشی و تداوم اثر درمانهای شناختی_رفتاری و هیجانمدار بر کاهش احساس تنهایی تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0P>).
نتیجهگیری: یافتههای این مطالعه نشان داد با استفاده از این روشهای درمانی میتوان سلامت روانی زنان متأهل قربانی خشونت خانگی را بهبود بخشید، بنابراین به کارگیری این روشها توسط مشاوران و روانشناسان در دادگستریها، اداره زندانها، کمیته امداد و انجمن اولیا و مربیان در آموزش و پرورش توصیه میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
علوم اعصاب شناختی دریافت: 1399/9/29 | پذیرش: 1399/11/23 | انتشار: 1399/12/24