دوره 23، شماره 1 - ( بهار 1400 )                   جلد 23 شماره 1 صفحات 105-95 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghafari Shahir M, Asadpour E, Zahrakar K. Comparison effect of cognitive behavioral therapy and emotion-focused therapy on loneliness in married women victims of domestic violence. Advances in Cognitive Sciences 2021; 23 (1) :95-105
URL: http://icssjournal.ir/article-1-1227-fa.html
غفاری شهیر مژگان، اسدپور اسماعیل، زهراکار کیانوش. مقایسه اثربخشی درمان‌های شناختی‌رفتاری و هیجان‌مدار بر احساس تنهایی در زنان متأهل قربانی خشونت خانگی. تازه های علوم شناختی. 1400; 23 (1) :95-105

URL: http://icssjournal.ir/article-1-1227-fa.html


1- دانشجوی دکتری مشاوره خانواده، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- استادیار گروه مشاوره، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
3- دانشیار گروه مشاوره، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
چکیده:   (4161 مشاهده)
مقدمه: خشونت خانگی نوع خاصی از خشونت است که در سطح خانواده اعمال و منجر به آسیب یا رنج جسمی، روانی و جنسی می‌شود. هدف این پژوهش، مقایسه اثربخشی درمان‌های شناختی_رفتاری و هیجان­‌مدار بر احساس تنهایی در زنان متأهل قربانی خشونت خانگی بود.
روش کار: این پژوهش نیمه­‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون_پس‌آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان قربانی خشونت خانگی مراجعه­‌کننده به مراکز مشاوره تهران در سال 1398 بودند. جهت نمونه­‌گیری از بین مراکز مشاوره شهر تهران دو مرکز به صورت تصادفی انتخاب گردیدند و از بین مراجعین آنها 60 نفر به روش نمونه­‌گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه‌ آزمایشی و یک گروه کنترل (هر گروه 20 نفر) قرار گرفتند. گروه‌های آزمایشی در 8 جلسه 90 دقیقه‌ای به صورت هفتگی تحت درمان شناختی_رفتاری و درمان هیجان­‌مدار قرار گرفتند؛ گروه کنترل در لیست انتظار درمان قرار گرفت. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه‌‌های خشونت خانگی و احساس تنهایی استفاده شد. داده‌ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغییری با نرم­‌افزار SPSS-24 تجزیه و تحلیل شدند.
یافته‌­ها: نتایج نشان داد، هر دو درمان‌ شناختی_رفتاری و هیجان­‌مدار بر کاهش احساس تنهایی در زنان متأهل قربانی خشونت خانگی اثربخش بودند و این اثر در طول زمان تداوم داشت (001/0P<). بین اثربخشی و تداوم اثر درمان‌های شناختی_رفتاری و هیجان­‌مدار بر کاهش احساس تنهایی تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0P>).
نتیجه­‌گیری: یافته­‌های این مطالعه نشان داد با استفاده از این روش‌های درمانی می‌توان سلامت روانی زنان متأهل قربانی خشونت خانگی را بهبود بخشید، بنابراین به کارگیری این روش‌ها توسط مشاوران و روان­شناسان در دادگستری­‌ها، اداره زندان­‌ها، کمیته امداد و انجمن اولیا و مربیان در آموزش و پرورش توصیه می‌شود.
 
متن کامل [PDF 824 kb]   (959 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: علوم اعصاب شناختی
دریافت: 1399/9/29 | پذیرش: 1399/11/23 | انتشار: 1399/12/24

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb