Hosseini A, Khalizadeh M A, Homam M, Azarnoosh M. A Cognitive and Computational Model of Brain Activity during Emotional Stress. Advances in Cognitive Sciences 2010; 12 (2) :1-14
URL:
http://icssjournal.ir/article-1-89-fa.html
حسینی عابد، خلیلزاده محمّدعلی، همام مهران، آذرنوش مهدی. ارایهی نقشهی شناختی و مدل محاسباتی از عملکرد مغز در استرس هیجانی . تازه های علوم شناختی. 1389; 12 (2) :1-14
URL: http://icssjournal.ir/article-1-89-fa.html
1- مهندسی پزشکی، عضو باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مشهد، مشهد، ایران.
2- استادیار گروه مهندسی پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مشهد، مشهد، ایران
3- استادیار بالینی دانشکدۀ پزشکی، متخصص مغز و اعصاب، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مشهد، مشهد، ایران.
4- دانشجوی دکتری مهندسی پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران.
چکیده: (4062 مشاهده)
هدف: استرس و هیجان نقش مهمی در کیفیت زندگی انسان دارند. هدف این مقاله ارایۀ مدلی مناسب از آنها در شناخت حالات مغزی است.
روش: فعالیتهای رفتاری و هیجانی، در درجۀ اول، با دستگاه لیمبیک ارتباط دارند؛ از این رو، در این تحقیق ابتدا به شناخت بخشهای مهم مغز، از جمله قشر مغز، تالاموس، آمیگدالا، قشر پیشپیشانی، قشر حدقهای - پیشانی، لوکوس سرولئوس، هیپوکامپ و هیپوتالاموس، و نقش آنها در واکنشهای هیجانی پرداخته و سپس برای این حالت مغزی، یک نقشۀ شناختی جامع پیشنهاد شد. این نقشه شناختی، نقش اساسی دستگاه عصبی و هورمونی را در فرایند استرس هیجانی نشان میدهد.
یافتهها: با بیان روابط و مشخصههای لازم، یک مدل محاسباتی در جعبه ابزار سیمولینکِ نرمافزار MATLAB اجرا و برای تعیین صحت عملکرد مدل، آزمایشهای مختلف انجام شد.
نتیجهگیری: نتایج نشان دادند که در هنگام استرس هیجانی، قشر حدقهای - پیشانی وارد عمل شده، هیجان را کاهش میدهد و از ادامه آن جلوگیری میکند. همچنین، مدل محاسباتی توانست رفتار مغز را در حالت استرس هیجانی به خوبی بیان کند؛ لذا میتواند در مدلهای بزرگتر بهعنوان یک زیرسیستم مورد استفاده قرار گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1388/12/1 | پذیرش: 1389/2/1 | انتشار: 1389/4/1