Research code: 140205244064
Ethics code: IR.UMSHA.REC. 1402.035
1- دانشگاه تهران
2- علوم پزشکی دانشگاه همدان
چکیده: (261 مشاهده)
هدف پروتکل تفکر با صدای بلند در زمینههای روانشناسی و علومشناختی بهعنوان یک روش گزارش کلامی مورداستفاده قرار میگیرد؛ هدف از انجام این پژوهش بررسی روش پروتکل تفکر با صدای بلند در دو بعد آموزش و پژوهش است.
روش: این پژوهش از نظر رویکرد کیفی است که از طریق مرور نظاممند انجام شده است. جامعه آماری پژوهش مقالاتی است که در منابع اطلاعاتی به این موضوع پرداختهاند. ابزار جمعآوری دادهها نیز سیاهه وارسی است. با استفاده از کلیدواژههای «پروتکل تفکر با صدای، تفکر کلامی، بلند فکر کردن ،کلامی کردن تفکر تعیین شده در میان پایگاهای Sid، Irandoc ,Magiran، ISC، Emerald, Scholar Google، Science Direct, ProQuest, Web Science, Eric Web of ، Scopus طی چند مرحله به طور سیستماتیک بررسی شدند.
یافتهها: در این پژوهش 17 مفهوم در خصوص کاربردهای پروتکل تفکر با صدای بلند در حوزه آموزش بدست آمد که برخی از آنها عبارت است از: تحتتأثیر قرار دادن دانستههای فرد، بیان و تولید ایدههای جدید، غنی کردن گفتمان کلاس درس، وسیلهای جهت هدایت رفتارها و فرایندهای حل مسئله. 13 مفهوم در خصوص کاربردهای پروتکل تفکر با صدای بلند در حوزه پژوهش شناسایی شد که برخی از آنها عبارتند از: روشی مفید و کارآمد در پژوهش جهت استخراج کافی و قابل اعتمادِ دادهها در راستای مطالعه فراشناختی خوانندگان و استفاده از استراتژی های ذهنی، دستیابی به تجزیه و تحلیل دادههای عینی، اطمینان بینابینی در کدگذاری دادههای پژوهش، فراهمآوری دادههای مستقیم.
نتیجهگیری: بهرهگیری از این پروتکل سبب تولید ایدههایی جدید و دادههای ناب و مستقیم در پژوهش میشود که بهکارگیری آن، ارتباطات ذهنی و زبانی جدیدی در جامعه ایجاد میکند. همچنین اطلاعات جدیدی به روند ذهنی افراد اضافه میشود که سبب افزایش خلاقیت در آنان می گردد و به تبع آن حالات روحی و روانی دیگران بهتر درک میشود و میتوان مطابق انتظارات تصور شده افراد رفتار کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
آموزش و پرورش و بازتوانی شناختی دریافت: 1402/4/24 | پذیرش: 1402/8/2