دوره 24، شماره 3 - ( پاییز 1401 )                   جلد 24 شماره 3 صفحات 29-17 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sadeghi F, Chitsaz S. Strategy for comparing the performance of gender differences in the ability of mental rotation to design architectural spaces. Advances in Cognitive Sciences 2022; 24 (3) :17-29
URL: http://icssjournal.ir/article-1-1368-fa.html
صادقی فاطمه، چیت ساز شقایق. بررسی میزان تاثیر راهکارهای طراحی معماری فضاها برمبنای مقایسه عملکرد تفاوت‌های جنسیتی در توانایی چرخش ذهنی. تازه های علوم شناختی. 1401; 24 (3) :17-29

URL: http://icssjournal.ir/article-1-1368-fa.html


1- دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد، گروه طراحی و خلاقیت، مؤسسه آموزش عالی علوم شناختی، تهران، ایران
2- استادیار، گروه طراحی و خلاقیت، مؤسسه آموزش عالی علوم شناختی، تهران، ایران
چکیده:   (1136 مشاهده)
مقدمه: ادراک انسان از فضا باعث تعامل با محیط می­‌شود به گونه‌­ای که بدن، ذهن و محیط به عنوان بخش­‌های تفکیک‌­ناپذیر قرار دارند. با توجه به اهمیت توانایی­‌های فضایی، بدون تردید؛ چرخش ذهنی به عنوان یکی از اساسی­‌ترین بخش­های ادراک فضایی، مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته ­است. یکی از عوامل مهم تاثیر­گذار در چرخش ذهنی تفاوت­های جنسیتی است. هدف از مطالعه­ حاضر، مقایسه­ عملکرد چرخش ذهنی با در نظر گرفتن جنسیت برای طراحی فضاها و پلان­‌های معماری می­‌باشد.
روش­ کار: در پژوهش توصیفی_تحلیلی و کاربردی حاضر، 100 مشارکت‌­کننده شامل 50 زن و 50 مرد به روش نمونه­‌گیری غیرتصادفی در دسترس از نوع داوطلبانه انتخاب شدند. دامنه سنی 15 تا 55 سال بود. داده­‌ها با استفاده از پرسشنامه، ادراکات فضایی زنان و مردان بر اساس چرخش ذهنی مقایسه شد و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه و آزمون­‌های فریدمن در نرم‌­ا­­فزار SPSS-26 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته‌­ها: یافته­‌ها نشان داد؛ رابطه‌­ای مثبت و معناداری میان طراحی فضای معماری از منظر چرخش ذهنی در مردان و زنان را وجود دارد. با توجه به جدول میانگین رتبه­‌ها، رتبه هر یک از مولفه‌­های طراحی فضای معماری از منظر چرخش ذهنی متفاوت است.
نتیجه­‌گیری: با توجه به تحلیل داده­های آماری، چنین به نظر می­رسد که در طراحی پلان فضاهای معماری می­توان با استفاده از داده­های چرخش ذهنی فضاهایی پیشنهاد داد که در آنها مؤلفه­های شناختی جنسیتی لحاظ شود.
متن کامل [PDF 885 kb]   (338 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: علوم اعصاب شناختی
دریافت: 1400/9/6 | پذیرش: 1401/4/8 | انتشار: 1401/8/24

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb