دوره 24، شماره 3 - ( پاییز 1401 )                   جلد 24 شماره 3 صفحات 163-148 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.UI.REC.1396.048
Clinical trials code: IR.UI.REC.1396.048


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Azimi A, Yazdkhasti F, Maracy M, Ebrahimi A. Comparison of the effectiveness of culture-based psychotherapy and cognitive-behavioral therapy on depression and suicidal ideation for the role of brain-derived neurotrophic moderators in adolescent girls. Advances in Cognitive Sciences 2022; 24 (3) :148-163
URL: http://icssjournal.ir/article-1-1363-fa.html
عظیمی اکرم، یزدخواستی فریبا، مرآثی محمدرضا، ابراهیمی امراله. مقایسه اثربخشی روان درمانی مبتنی بر فرهنگ و درمان شناختی‌رفتاری بر افسردگی و افکار خودکشی باتوجه به نقش تعدیل گر نوروتروفیک مشتق شده از مغز در دختران نوجوان. تازه های علوم شناختی. 1401; 24 (3) :148-163

URL: http://icssjournal.ir/article-1-1363-fa.html


1- دانشجوی دکتری، گروه روان‌شناسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
2- دانشیار، گروه روان‌شناسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
3- استاد، گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
4- دانشیار، گروه روان‌شناسی سلامت، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده:   (899 مشاهده)
مقدمه: افسردگی و خودکشی از مشکلات عمده در نظام سلامت در تمام جهان هستند و تحت تاثیر عوامل زیستی، روانی و اجتماعی_فرهنگی می­‌باشند. هدف پژوهش حاضر مقایسه روان درمانی مبتنی بر فرهنگ با درمان شناختی_رفتاری بر افسردگی و افکار خودکشی در دختران نوجوان با توجه به نقش تعدیل­گر عامل نوروتروفیک مشتق شده از مغز بود.
روش کار: پژوهش نیمه‌­آزمایشی (پیش­‌آزمون_پس­‌آزمون، با گروه کنترل) بود. جامعه پژوهشی شامل دانش­‌آموزان دختر 15 ساله شهر اصفهان بودند که به روش خوشه‌­ای چند مرحله­‌ای 45 نفر از میان آنان انتخاب شده و به روش تصادفی در 3 گروه درمان شناختی_رفتاری، روان درمانی مبتنی بر فرهنگ و گروه کنترل گمارده شدند. هر دو گروه مداخلاتی شامل 12 جلسه آموزش نوجوانان و 3 جلسه آموزش والدین بود. متغیرها از طریق پرسشنامه افسردگی بک-2، مقیاس چندنگرشی تمایل به خودکشی (اورباخ و همکاران، 1981) و سنجش نمونه­های خون بررسی گردیدند. داده­‌ها با استفاده از نرم­‌افزارSPSS-24  و آزمون کوواریانس چند متغیره تحلیل شدند.
یافته‌­ها: اثربخشی هر دو مداخله بر عامل نوروتروفیک مشتق شده از مغز در خون افراد به عنوان متغیر وابسته معنادار نبود و همچنین عامل نوروتروفیک مشتق شده از مغز در خون اثرات هیچ یک از دو مداخله متغیرهای وابسته را تعدیل نکرد (05/0P). اثربخشی هر دو مداخله بر کاهش میزان افسردگی و نیز کاهش افکار خودکشی معنادار بود اما تفاوت اثربخشی دو گروه بر میزان افسردگی معنادار نبود (05/0P).
نتیجه­‌گیری: تعامل عامل نوروتروفیک مشتق شده از مغز با مداخلات روان­‌شناختی؛ ممکن است تحت تاثیر متغیرهایی باشد که هنوز شناسایی نشده و نیز روان درمانی مبتنی بر فرهنگ در مقایسه با درمان استاندارد شناختی_رفتاری، اثربخشی خوب و قابل توجهی بر افسردگی و افکار خودکشی در دختران نوجوان داشت.

متن کامل [PDF 915 kb]   (284 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: روان شناسی شناختی
دریافت: 1400/9/1 | پذیرش: 1401/4/28 | انتشار: 1401/8/24

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb