1- پژوهشکده علوم شناختی
2- دانشگاه اوربرو
3- دانشگاه خوارزمی
4- دانشگاه تهران
چکیده: (178 مشاهده)
چکیده:
هدف: حافظه کاری نقش مرکزی در شناخت و یادگیری دارد و ظرفیت آن تعیین کننده عملکرد دیگر کارکردهای شناختی و وضعیت تحصیلی کودک است. هدف مطالعه حاضر، طراحی یک مقیاس 4 مولفهای بر اساس مدل حافظه کاری بدلی، در کودکان مقاطع 4 تا 6 ابتدایی بود.
روش کار: این مطالعه از نوع آزمایشی و تحولی بود. ابتدا بر اساس تئوری پشتوانه، ابزارهای توسعه یافته حافظه کاری گردآوری و سپس بر مبنای نظر متخصصین (بر اساس شاخصهای CVI وCVR ) برای انتخاب تکالیف و روایی صوری قرار گرفت. تکالیف منتخب با توجه به سن نمونه و زبان فارسی ترجمه و منطبق گردیدند. نمونه شامل 80 کودک عادی (50 دختر و 30 پسر) و 10 کودک همراه با اختلال حافظه کاری از مقاطع 4، 5 و 6 (8 تا 12 سال) ابتدایی بودند. تحلیل دادهها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک راهه بین گروهی و آزمون همبستگی گشتاوری پیرسون انجام شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که میانگین نمرات در هر 3 مقطع تحصیلی و در مقایسه کودکان عادی و همراه با اختلال، اختلاف معنادار داشتند. نمرات در دو جنس تفاوت معناداری نداشتند. آلفای کرونباخ برای تمام تکالیف قابل قبول بود. همبستگی بالایی در ارزیابی روایی بازآزمایی و همگرا و تشخیصی بدست آمد. همبستگی متوسطی در بررسی روایی ملاکی همزمان بدست آمد.
نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که مقیاس 4 گانه حافظه کاری از روایی صوری و محتوا، تحولی، باز آزمایی، همگرا و تشخیصی و پایایی رضایتبخشی برخوردار است و میتواند مورد استفاده محققان و درمانگران قرار گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
روان شناسی شناختی دریافت: 1399/7/10 | پذیرش: 1399/9/23