Erfaniyan Qonsoli L, Sharifi S, Meshkatod Dini M. The Goals of Using Different Figurative Language Types Via Cognitive Approach. Advances in Cognitive Sciences 2014; 16 (1) :29-38
URL:
http://icssjournal.ir/article-1-221-fa.html
عرفانیان قونسولی لیلا، شریفی شهلا، مشکوه الدینی مهدی. اهداف استفاده از نمونههای مختلف زبان تمثیلی با رویکرد زبانشناسی شناختی. تازه های علوم شناختی. 1393; 16 (1) :29-38
URL: http://icssjournal.ir/article-1-221-fa.html
1- دکتری زبانشناسی دانشگاه فردوسی مشهد
2- دانشیار زبانشناسی دانشگاه فردوسی مشهد
3- استاد زبانشناسی دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده: (2653 مشاهده)
هدف: در این مقاله اهداف افراد در تولید هشت نمونه زبان تمثیلی مختلف و اینکه آیا این اهداف در نمونه های مختلف زبان تمثیلی متفاوت اند یا خیر بررسی میشود.
روش: آزمودنی های این تحقیق 130 دانشجوی کاردانی(65 دختر و 65 پسر) بودند که بعد از جمع آوری پرسشنامه ها، پاسخنامه های 18 نفرشان به دلیل قابل استفاده نبودن حذف شد. به هر شرکت کننده ، پرسشنامه هایی که خود نویسنده آماده کرده بود ارائه و در آن از افراد خواسته شده بود پس از خواندن مثالهای نویسنده و ذکر چند مثال شبیه آن هدف خود را از استفاده از انواع خاصی از زبان تمثیل به جای استفاده از زبان لفظی همتای آن بیان کنند.
یافته ها: بر اساس الگوی روبرتز و کروز، حدود 20 هدف کلی طراحی و پاسخ شرکتکنندگان بنا به نزدیکی به هرکدام از این 19 دسته، در دستۀ خاص خود قرار داده شد. نتیجۀ بررسی پاسخ شرکتکنندگان نشان داد که از درخواست غیرمستقیم بیشتر برای نشان دادن احساسات خوب/ناراحت نشدن طرف مقابل و احترام به او؛ مؤدب بودن، نشان دادن سطح شعور استفاده میشود. از کتمان حقیقت بیشتر برای وجهۀ خود را خراب نکردن، هدایت عمل طرف مقابل/تأثیرگذار بودن و سایر اهداف استفاده میشود. از عبارت اصطلاحی بیشتر برای مطابق عرف صحبت کردن، شفاف سازی/بهتر منظور را رساندن استفاده میشود. از تشبیه بیشتر برای سخنورتر به نظر آمدن، تأکید، شفافسازی/ منظور را بهتر رساندن استفاده میشود. از پرسش تصنعی بیشتر برای تأکید استفاده میشود. از اغراق بیشتر برای تأکید، شفافسازی/ منظور را بهتر رساندن استفاده میشود. از طعنه بیشتر به منظور شوخی کردن (شوخ طبع به نظر رسیدن)، نشان دادن احساسات بد استفاده میشود. از استعاره بیشتر به منظور شوخی کردن (شوخ طبع به نظر رسیدن)، نشان دادن احساسات بد، هدایت عمل طرف مقابل/تأثیر گذار بودن و سایر اهداف استفاده میشود.
نتیجه گیری: بنابر یافته های به دست آمده میتوان نتیجه گیری کرد در اهداف استفاده از انواع زبانهای تمثیلی، موارد اشتراک و اختلاف وجود دارد که در مقاله به جزئیات آنها پرداخته شده است.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1392/6/25 | پذیرش: 1392/8/3 | انتشار: 1393/1/25