دوره 16، شماره 1 - ( بهار 1393 )                   جلد 16 شماره 1 صفحات 38-29 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Erfaniyan Qonsoli L, Sharifi S, Meshkatod Dini M. The Goals of Using Different Figurative Language Types Via Cognitive Approach. Advances in Cognitive Sciences 2014; 16 (1) :29-38
URL: http://icssjournal.ir/article-1-221-fa.html
عرفانیان قونسولی لیلا، شریفی شهلا، مشکوه الدینی مهدی. اهداف استفاده از نمونه‌های مختلف زبان تمثیلی با رویکرد زبان‌شناسی شناختی. تازه های علوم شناختی. 1393; 16 (1) :29-38

URL: http://icssjournal.ir/article-1-221-fa.html


1- دکتری زبانشناسی دانشگاه فردوسی مشهد
2- دانشیار زبانشناسی دانشگاه فردوسی مشهد
3- استاد زبانشناسی دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده:   (2553 مشاهده)
هدف: در این مقاله اهداف افراد در تولید هشت نمونه زبان تمثیلی مختلف و اینکه آیا این اهداف در نمونه­ های مختلف زبان تمثیلی متفاوت­ اند یا خیر بررسی می­شود.
روش: آزمودنی ­های این تحقیق 130 دانشجوی کاردانی(65 دختر و 65 پسر) بودند که بعد از جمع ­آوری پرسش­نامه ­ها، پاسخ­نامه ­های 18 نفرشان به دلیل قابل استفاده نبودن حذف شد. به هر شرکت­ کننده ، پرسش­نامه­ هایی که خود نویسنده آماده کرده بود ارائه و در آن از افراد خواسته شده بود پس از خواندن مثال­های نویسنده و ذکر چند مثال شبیه آن هدف خود را از استفاده از انواع خاصی از زبان تمثیل به­ جای استفاده از زبان لفظی همتای آن بیان کنند.
یافته ­ها: بر اساس الگوی روبرتز و کروز، حدود 20 هدف کلی طراحی و پاسخ شرکت­کنندگان بنا به نزدیکی به هرکدام از این 19 دسته، در دستۀ خاص خود قرار داده شد. نتیجۀ بررسی پاسخ شرکت­کنندگان نشان داد که از درخواست غیرمستقیم بیشتر برای نشان دادن احساسات خوب/ناراحت نشدن طرف مقابل و احترام به او؛ مؤدب بودن، نشان دادن سطح شعور استفاده می­شود. از کتمان حقیقت بیشتر برای وجهۀ خود را خراب نکردن، هدایت عمل طرف مقابل/تأثیرگذار بودن و سایر اهداف استفاده می­شود. از عبارت اصطلاحی بیشتر برای مطابق عرف صحبت کردن، شفاف سازی/بهتر منظور را رساندن استفاده می­شود. از تشبیه بیشتر برای سخنورتر به نظر آمدن، تأکید، شفاف­سازی/ منظور را بهتر رساندن استفاده می­شود. از پرسش تصنعی بیشتر برای تأکید استفاده می‌شود. از اغراق بیشتر برای تأکید، شفاف­سازی/ منظور را بهتر رساندن استفاده می­شود. از طعنه بیشتر به ­منظور شوخی کردن (شوخ طبع به نظر رسیدن)، نشان دادن احساسات بد استفاده می­شود. از استعاره بیشتر به ­منظور شوخی کردن (شوخ ­طبع به نظر رسیدن)، نشان دادن احساسات بد، هدایت عمل طرف مقابل/تأثیر گذار بودن و سایر اهداف استفاده می‌شود.
نتیجه ­گیری: بنابر یافته­ های به­ دست آمده می­توان نتیجه­ گیری کرد در  اهداف استفاده از انواع زبان­های تمثیلی، موارد اشتراک و اختلاف وجود دارد که در مقاله به جزئیات آنها پرداخته شده است.

 
واژه‌های کلیدی: زبان تمثیلی، هدف، تشبیه، استعاره، طعنه، اغراق
متن کامل [PDF 334 kb]   (2140 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1392/6/25 | پذیرش: 1392/8/3 | انتشار: 1393/1/25

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb