Karami M, Karami Z. Increasing the level of cognitive complexity of learners in reading and writing through the model of teaching based on depth of knowledge. Advances in Cognitive Sciences 2023; 25 (2) :144-157
URL:
http://icssjournal.ir/article-1-1525-fa.html
1- کارشناس ارشد روانشناسی تربیتی، آموزگار آموزش و پرورش، همدان، ایران
2- استادیار، دانشگاه فرهنگیان، گروه آموزش علوم تربیتی، تهران، ایران
چکیده: (1028 مشاهده)
مقدمه: هدف از این پژوهش، بررسی تأثیر مدل تدریس مبتنی بر عمق دانش بر سطح پیچیدگی شناختی یادگیرندگان در خواندن و نوشتن بود.
روش کار: در این پژوهش، از طرح شبه تجربی پیشآزمون، پسآزمون با گروه کنترل و آزمایش استفاده شد. گروه آزمایش از مدل تدریس مبتنی بر عمق دانش و گروه کنترل از روش معمول آموزش، استفاده کردند. جحم نمونه شامل 46 نفر از دانشآموزان پسر پایه پنجم دبستان در شهر فامنین بود که با روش نمونهگیری تصادفی خوشهای انتخاب شدند؛ 23 نفر در گروه کنترل و 23 نفر در گروه آزمایش، قرار گرفتند. ابزار سنجش سطح پیچیدگی شناختی یادگیرندگان در خواندن و نوشتن، آزمون محققساخته پیچیدگی شناختی خواندن و نوشتن بود که سؤالات آزمون، توسط محقق بر اساس درس فارسی پایه پنجم و با توجه به استانداردهای پیچیدگی شناختی و مدل عمق دانش وب در سه سطح پیچیدگی پایین، متوسط و بالا طراحی شد. ضریب پایایی آزمون 0/88 محاسبه شد. در این طرح، ابتدا پیشآزمون پیچیدگی شناختی خواندن و نوشتن از هر دو گروه به عمل آمد. تدریس در گروه آزمایش با استفاده از مدل مبتنی بر عمق دانش به مدت 4 ماه انجام شد و دانشآموزان گروه کنترل نیز در این مدت، به روش معمول، آموزش دیدند.
یافتهها: بعد از اجرای مداخله آموزشی، پسآزمون پیچیدگی شناختی خواندن و نوشتن از هر دو گروه به عمل آمد و نتایج تحلیل دادهها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس (ANCOVA) نشان داد که تفاوت معناداری بین دو گروه وجود دارد و این تفاوت، نشاندهنده تأثیر مثبت مدل عمق دانش بر رشد پیچیدگی شناختی یادگیرندگان در خواندن و نوشتن بود.
نتیجهگیری: برنامهریزان درسی، مؤلفان کتابهای درسی و معلمان از مدل تدریس مبتنی بر عمق دانش میتوانند جهت افزایش سطح پیچیدگی شناختی یادگیرندگان استفاده کنند.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
آموزش و پرورش و بازتوانی شناختی دریافت: 1401/11/17 | پذیرش: 1402/6/7 | انتشار: 1402/6/29