دوره 25، شماره 2 - ( تابستان 1402 )                   جلد 25 شماره 2 صفحات 157-144 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Karami M, Karami Z. Increasing the level of cognitive complexity of learners in reading and writing through the model of teaching based on depth of knowledge. Advances in Cognitive Sciences 2023; 25 (2) :144-157
URL: http://icssjournal.ir/article-1-1525-fa.html
کرمی میثم، کرمی زهره. افزایش سطح پیچیدگی شناختی یادگیرندگان در خواندن و نوشتن از طریق مدل تدریس مبتنی بر عمق دانش. تازه های علوم شناختی. 1402; 25 (2) :144-157

URL: http://icssjournal.ir/article-1-1525-fa.html


1- کارشناس ارشد روان‌شناسی تربیتی، آموزگار آموزش و پرورش، همدان، ایران
2- استادیار، دانشگاه فرهنگیان، گروه آموزش علوم تربیتی، تهران، ایران
چکیده:   (1028 مشاهده)
مقدمه: هدف از این پژوهش، بررسی تأثیر مدل تدریس مبتنی بر عمق دانش بر سطح پیچیدگی شناختی یادگیرندگان در خواندن و نوشتن بود.
روش کار: در این پژوهش، از طرح شبه تجربی پیش‌‏آزمون، پس‌‏آزمون با گروه کنترل و آزمایش استفاده شد. گروه آزمایش از مدل تدریس مبتنی بر عمق دانش و گروه کنترل از روش معمول آموزش، استفاده کردند. جحم نمونه شامل 46 نفر از دانشآموزان پسر پایه پنجم دبستان در شهر فامنین بود که با روش نمونه‌‏گیری تصادفی خوشه‌‏ای انتخاب شدند؛ 23 نفر در گروه کنترل و 23 نفر در گروه آزمایش، قرار گرفتند. ابزار سنجش سطح پیچیدگی شناختی یادگیرندگان در خواندن و نوشتن، آزمون محقق‏‌ساخته پیچیدگی شناختی خواندن و نوشتن بود که سؤالات آزمون، توسط محقق بر اساس درس فارسی پایه پنجم و با توجه به استانداردهای پیچیدگی شناختی و مدل عمق دانش وب در سه سطح پیچیدگی پایین، متوسط و بالا طراحی شد. ضریب پایایی آزمون 0/88 محاسبه شد. در این طرح، ابتدا پیش‌‏آزمون پیچیدگی شناختی خواندن و نوشتن از هر دو گروه به عمل آمد. تدریس در گروه آزمایش با استفاده از مدل مبتنی بر عمق دانش به مدت 4 ماه انجام شد و دانش‏‌آموزان گروه کنترل نیز در این مدت، به روش معمول، آموزش دیدند.
یافته‏‌ها: بعد از اجرای مداخله آموزشی، پس‌‏آزمون پیچیدگی شناختی خواندن و نوشتن از هر دو گروه به عمل آمد و نتایج تحلیل داده‏‌ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس (ANCOVA) نشان داد که تفاوت معنا‏داری بین دو گروه وجود دارد و این تفاوت، نشان­‌دهنده تأثیر مثبت مدل عمق دانش بر رشد پیچیدگی شناختی یادگیرندگان در خواندن و نوشتن بود.
نتیجهگیری: برنامهریزان درسی، مؤلفان کتابهای درسی و معلمان از مدل تدریس مبتنی بر عمق دانش میتوانند جهت افزایش سطح پیچیدگی شناختی یادگیرندگان استفاده کنند.

 
متن کامل [PDF 963 kb]   (387 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: آموزش و پرورش و بازتوانی شناختی
دریافت: 1401/11/17 | پذیرش: 1402/6/7 | انتشار: 1402/6/29

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb