1- دانشجوی کارشناسی ارشد هوش مصنوعی، دانشکده مهندسی کامپیوتر، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران، ایران
2- استادیار هوش مصنوعی، گروه هوش مصنوعی، دانشکده مهندسی کامپیوتر، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران، ایران
3- استاد هوش مصنوعی، گروه هوش مصنوعی، دانشکده مهندسی کامپیوتر، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران، ایران
چکیده: (234 مشاهده)
مقدمه: با پیشرفت دانش و فنآوری، استفاده از چندرسانهایها برای آموزش گسترش زیادی یافته است. یکی از مهمترین مسائلی که مورد غفلت واقع شده است مکان توجه مخاطب در راستای انطباق چندرسانهایهای تولید شده با اهداف اولیه طراحی آنها است. مدلهای محاسباتی توجه بینایی الهام گرفته از عملکرد مغز انسان میتوانند این خلاء موجود را پر کنند و به عنوان ابزاری قدرتمند جهت ارزیابی نقاط توجه مخاطب چندرسانهای آموزشی به کار گرفته شوند.
روش کار: در این مقاله چندرسانهای آموزشی طراحی شده، توسط مدل محاسباتی توجه بینایی مورد ارزیابی قرار میگیرد تا معلوم شود که کاربر انسانی در هنگام مشاهده فیلم به چه بخشهایی توجه خواهد کرد. با بهرهگیری از مدلهای محاسباتی توجه بینایی سعی بر کشف مکانهای توجه مخاطب و مقایسه آن با دادههای ردیابی چشمی گردیده تا در جهت افزایش میزان تاثیر آن بر مخاطب و بهبود کیفیت چندرسانهای تولید شده استفاده گردد.
یافتهها: در آزمایشهای صورت گرفته مشخص میگردد که با ارزیابی مکانهای توجه بینایی با دادههای چشمی و مکانهای تعیین شده توسط مدل محاسباتی توجه بینایی علاوه بر ارزیابی کیفی تاثیرات اصول به کار برده شده میتوان با تغییراتی متناسب با مدل توجه در ویدئو تولید شده میزان توجه مخاطب را بالا برد و در نتیجه، با کاهش بار شناختی، اثربخشی چندرسانهای آموزشی را افزایش داد.
نتیجهگیری: نتایج شبیهسازی نشان میدهد که مدلهای محاسباتی موجود بادقت قابل قبولی میتوانند محل توجه بینایی را تعیین کنند که این موضوع باعث سهولت ارزیابی چندرسانهایهای آموزشی تولید شده میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
مدل سازی شناختی، پردازش سیگنال و تصویربرداری مغز دریافت: 1400/9/25 | پذیرش: 1401/4/30 | انتشار: 1401/8/24