Mokhtarinejad O, Mirzaian B, Hassanzadeh R. Comparison of the effectiveness of schema therapy and acceptance and commitment therapy on perception of disease and worry in patients with illness anxiety disorder. Advances in Cognitive Sciences 2020; 22 (3) :58-67
URL:
http://icssjournal.ir/article-1-1118-fa.html
مختاری نژاد اولدوز، میرزائیان بهرام، حسن زاده رمضان. مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر ادراک بیماری و نگرانی بیماران مبتلا به اختلال اضطراب بیماری. تازه های علوم شناختی. 1399; 22 (3) :58-67
URL: http://icssjournal.ir/article-1-1118-fa.html
1- دانشجوی دکتری روانشناسی عمومی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران
2- استادیار روانشناسی، گروه روانشناسی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران
3- استاد روانشناسی، گروه روانشناسی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران
چکیده: (4279 مشاهده)
مقدمه: یکی از مباحث مطرح در روانشناسی نحوه واکنش افراد به بیماریهای جسمانی است که میتواند آسیبهای همه جانبهای برای فرد داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر نگرانی و ادراک بیماری مبتلایان به اختلال اضطراب بیماری انجام گرفت.
روش کار: پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیشآزمون_پسآزمون سه گروهی بود. نمونهای به حجم 45 نفر از بیماران مبتلا به اختلال اضطراب بیماری به روش نمونهگیری هدفمند انتخاب و در دو گروه آزمایشی (طرحواره درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد) و یک گروه کنترل قرار گرفتند (15 نفر در هر گروه). سپس 12 جلسه 90 دقیقهای طرحواره درمانی و 8 جلسه 90 دقیقهای درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در گروههای آزمایشی انجام شد. دادهها با استفاده از پرسشنامه نگرانی پنسیلوانیا و پرسشنامه ادراک بیماری جمعآوری شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس با نرمافزار SPSS-21 انجام گرفت.
یافتهها: نتایج پژوهش نشان داد که طرحواره درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش نگرانی و ادراک بیماری مبتلایان به اختلال اضطراب بیماری موثر است (05/0>P). اما بین این دو درمان تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0<P).
نتیجهگیری: با توجه به نقش باورها و افکار در اختلال اضطراب بیماری پیشنهاد میشود که درمانگران، طرحواره درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را در کاهش علائم نگرانی و ادراک بیماری مد نظر قرار دهند.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
علوم اعصاب شناختی دریافت: 1399/1/27 | پذیرش: 1399/3/13 | انتشار: 1399/7/10