sheykh Fendreski T, Moradi A, Effat Panah M, Sadeghi M. The modality effect of working memory training on attentional function of children with attention-deficit/hyperactivity disorder in CANTAB. Advances in Cognitive Sciences 2020; 22 (2) :33-44
URL:
http://icssjournal.ir/article-1-1054-fa.html
شیخ فندرسکی طلبعه، مرادی علیرضا، عفت پناه محمد، صادقی میثم. تاثیر مدالیته در آموزش حافظه کاری بر عملکرد توجه کودکان با اختلال نقصتوجه/بیش-فعالی در آزمون CANTAB. تازه های علوم شناختی. 1399; 22 (2) :33-44
URL: http://icssjournal.ir/article-1-1054-fa.html
1- دانشجوی دکتری روانشناسی شناختی، گروه روانشناسی شناختی، موسسه آموزش عالی علوم شناختی، تهران، ایران
2- استاد روانشناسی بالینی، گروه روانشناسی بالینی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
3- دانشیار روانپزشکی کودک و نوجوان، بیمارستان ضیائیان، پردیس بینالملل، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
4- استادیار سنجش و اندازهگیری، گروه روانشناسی شناختی، موسسه آموزش عالی علوم شناختی، تهران، ایران
چکیده: (3235 مشاهده)
مقدمه: مدالیته و نحوه ارائه اطلاعات، یکی از مداخلهگرهای اثرگذار بر پردازشهای توجهی، حافظه کاری و یادگیری است که گرچه از پشتوانههای نظری محکمی برخوردار است اما در مداخلههای حافظه کاری، کمتر به آن پرداخته شده است. این در حالی است که کودکان با اختلال نقصتوجه و بیشفعالی، در دریافت یکپارچه اطلاعات از سیستمهای دیداری و شنیداری با مشکل مواجهه هستند. از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر مدالیته و نحوه ارائه اطلاعات در حافظه کاری بر دو انتقال دور و نزدیک از طریق دو خرده آزمون CANTAB انجام شد.
روش کار: این مطالعه در قالب یک طرح آزمایشی ۲۰ جلسهای بر روی ۶۱ کودک با اختلال نقصتوجه و بیشفعالی در گروه سنی ۱۲-۸ سال اجرا و از طریق دو خرده آزمون حافظه کاری دیداری/فضایی و پردازش سریع اطلاعات دیداری انجام گرفت. گروه نمونه شامل چهار گروه آموزش دیداری، آموزش شنیداری، کنترل فعال و غیرفعال بودند. مداخله شامل ۶۰-۴۵ دقیقه آموزش برای گروههای دیداری و شنیداری، ۱۰-۵ دقیقه برای گروه کنترل فعال و نبود مداخله در گروه کنترل غیرفعال بوده است. تحلیل دادهها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری انجام شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که تفاوت معناداری در متغیرهای حساسیت به محرک و سوگیری به پاسخ از آزمون پردازش سریع اطلاعات دیداری و خطای کلی از آزمون حافظه کاری دیداری/فضایی، در هر دو گروه دیداری و شنیداری در پس آزمون وجود دارد، اما در استفاده از راهبرد و زمان واکنش، تفاوت معناداری وجود نداشت.
نتیجهگیری: برنامه آموزش حافظه کاری مدالیته محور، با توجه به تفاوت معنادار بین گروههای آموزش و کنترل اثرگذار بوده است. همچنین نبود تفاوت معنادار بین دو گروه دیداری و شنیداری، از اثر یکسان هر دو مدالیته بر انتقال دور و نزدیک خبر میدهد.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
روان شناسی شناختی دریافت: 1398/10/19 | پذیرش: 1399/3/21 | انتشار: 1399/4/10