Parhoon K, Alizadeh H, Hassanabadi H R, Dastjerdi Kazemi M. Cognitive distinction of students with specific learning disorder versus students with learning problem: The roles of working memory, processing speed and problem solving. Advances in Cognitive Sciences 2019; 21 (3) :18-30
URL:
http://icssjournal.ir/article-1-889-fa.html
پرهون کمال، علیزاده حمید، حسن آبادی حمیدرضا، دستجردی کاظمی مهدی. تمایز شناختی دانش آموزان با اختلال یادگیری ویژه و مشکل یادگیری: نقش حافظه کاری، سرعت پردازش و حل مسأله. تازه های علوم شناختی. 1398; 21 (3) :18-30
URL: http://icssjournal.ir/article-1-889-fa.html
1- دکتری روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران
2- استاد گروه روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران
3- استادیار گروه روانشناسی تربیتی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
4- استادیار گروه روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران
چکیده: (5100 مشاهده)
مقدمه: پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش حافظه کاری، سرعت پردازش و حل مسأله در تمایز شناختی دانش آموزان با اختلال یادگیری ویژه و مشکل یادگیری انجام گرفت.
روش کار: در این پژوهش علی_مقایسهای، از بین تمامی دانش آموزان 8 تا 12 سال مراجعهکننده به مراکز اختلال یادگیری و دانش آموزان دوره ابتدایی مدارس شهر تهران با استفاده از روش نمونهگیری در دسترس 200 نفر انتخاب و پس از همگن شدن در متغیرهای سن، جنسیت، پایه تحصیلی و هوش بهر در دو گروه 100 نفری گمارده شدند. دادههای پژوهش با استفاده از ویراست دوم مقیاس ارزیابی اختلال یادگیری، ویراست چهارم هوش وکسلر کودکان، مقیاس درجهبندی رفتاری کارکردهای اجرایی و آزمون برج لندن گردآوری و از طریق روش آماری تحلیل واریانس چند متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: نتایج تحلیل واریانس چند متغیری نشان داد که عملکرد دانش آموزان با اختلال یادگیری ویژه در حافظه کاری، سرعت پردازش و حل مسأله به طور معناداری ضعیفتر از دانش آموزان با مشکل یادگیری است (001/0>P). از این رو بر اساس این سه متغیر میتوان گروه دانش آموزان با اختلال یادگیری ویژه را از گروه دانش آموزان با مشکل یادگیری متمایز کرد.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج به دست آمده از پژوهش حاضر توجه به کارکردهای اجرایی از جمله حافظه کاری، سرعت پردازش و حل مسأله میتواند در تشخیص به هنگام، آموزش و توانبخشی دانش آموزان با اختلال یادگیری ویژه و مشکل یادگیری نتایج امیدبخشی در پی داشته باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
روان شناسی شناختی دریافت: 1397/8/1 | پذیرش: 1397/10/11 | انتشار: 1398/9/30