Ekhtiar H, Behzadi A, Jannati A, mokri A. Frequency of Losing or The Sum Lost: Which One Makes Us More Negative?. Advances in Cognitive Sciences 2004; 6 (3 and 4) :17-27
URL:
http://icssjournal.ir/article-1-86-fa.html
1- آزمایشگاه ارزیابی روانشناختی، گروه بالینی، مرکز ملی مطالعات اعتیاد ایران، تهران، ایران.
2- گروه عصبشناختی دانشگاه سیسا ایتالیا،رم، ایتالیا.
3- گروه بالینی، مرکز ملی مطالعات اعتیاد ایران، تهران، ایران.
چکیده: (2695 مشاهده)
هدف: در سالهای اخیر، تعیین میزان تأثیرگذاری هر یک از عوامل اندازه پاداش یا گزند، دفعات آنها، میزان تأخیر ارائه آنها و احتمال بروز پاداش یا گزند، در تصمیمگیری مخاطرهآمیز مورد توجه پژوهشگران علومشناختی قرار گرفته است. این پژوهش با هدف بررسی تأثیر مقادیر و دفعات برد و باخت بر آزمودنیها انجام شد.
روش: در این مطالعه مقطعی- تحلیلی، ۱۱۰ دانشآموز پسر سال اول دبیرستان، در مرحله اول به وسیله نسخه فارسی ساده شده آزمون قمار دانشگاه آیووا در دو گروه مجزا مورد بررسی قرار گرفتند.
یافتهها: بررسی نتایج هر دو مرحله آزمون، نشانگر جهتگیری بیشتر افراد به سمت کارتهای B و D (دفعات باخت کم، با مقادیر بالا) (با میانگین انتخابهای ۳۰/۱۰ و ۳۱/۹۰ در آزمون اصلی از ۱۰۰ انتخاب هر فرد) در مقایسه با کارتهای A و C (دفعات باخت زیاد، با مقادیر کم) (با میانگین انتخابهای ۱۸/۱۴ و ۱۹/۸۶) بود، به طوری که نمره اصلی آزمون که نشانگر میزان جهتگیری به سمت کارتهای سودبخش (C و D) در مقایسه با کارتهای ضررده (A و B) میباشد، تا حد ۳/۵ کاهش یافت. این مطلب در مورد میانگین زمان انتخاب از دسته کارتها نیز صادق بود، بدین ترتیب که افراد از کارتهای B و D (در مقایسه با کارتهای A و C) با سرعت بیشتری انتخاب کردند.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشانگر اهمیت بیشتر دفعات باخت نسبت به مقادیر آن بود، به این معنی که افراد مورد مطالعه، بین کارتهایی که دفعات یکسانی از باخت با مقادیر متفاوت داشتند، تفاوت معنیداری قائل نشدند، اما در بین کارتهایی که مقادیر یکسانی از باخت با دفعات متفاوت (کم و زیاد) داشتند به طور معنیدار به سمت دفعات باخت کمتر سوق پیدا کردند. این مطلب با نتایج مطالعات دیگر متفاوت و بیانگر استراتژیهای متفاوت در تصمیمگیری مخاطرهآمیز است.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1396/2/19 | پذیرش: 1383/5/1 | انتشار: 1383/7/1