Fata L, Noie Z, Asgharnezhad Farid A, Ashoori A. Comparison of Early Maladaptive Schemas and Their Parental Origins in OCD Patients and Non-Clinical Individuals. Advances in Cognitive Sciences 2010; 12 (1) :59-69
URL:
http://icssjournal.ir/article-1-84-fa.html
فتی لادن، نوعی زهرا، اصغرنژاد فرید علی اصغر، عاشوری احمد. مقایسۀ طرحوارههای ناسازگار اولیه و ریشههای والدینی آنها در مبتلایان به اختلال شخصیت وسواسی- اجباری، اختلال وسواسی- اجباری و گروه غیربالینی. تازه های علوم شناختی. 1389; 12 (1) :59-69
URL: http://icssjournal.ir/article-1-84-fa.html
1- استادیار، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران، مدیریت توسعه و آموزش علوم پزشکی، تهران، ایران.
2- روانشناسی بالینی دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
3- استادیار، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
4- روانشناسی بالنی دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
چکیده: (3315 مشاهده)
هدف: مقایسۀ طرحوارههای ناسازگار اولیه و ریشههای والدینی این طرحوارهها در مبتلایان به اختلال شخصیت وسواسی- اجباری، اختلال وسواسی- اجباری و جمعیت غیربالینی.
روش: پژوهش حاضر از نوع پسرویدادی (علّی- مقایسهای) و مقطعی است که در نمونهای ۴۵ نفره (شامل ۱۵ بیمار مبتلا به اختلال شخصیت وسواسی- اجباری، ۱۵ بیمار مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری و ۱۵ نفر از جمعیت غیربالینی) اجرا شد که به شیوۀ نمونهگیری در دسترس انتخاب شده بودند. آزمودنیها با استفاده از پرسشنامه طرحوارههای ناسازگار یانگ و فرزندپروری یانگ مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای تحلیل دادهها، از روشهای آماری تحلیل واریانس چندمتغیره و آمارهای توصیفی استفاده شد.
یافتهها: این پژوهش تفاوت معنادار گروه مبتلایان به اختلال وسواسی- اجباری را با گروه غیربالینی در تمامی طرحوارهها آشکار کرد. گروه مبتلایان به اختلال شخصیت وسواسی- اجباری نیز در بیشتر طرحواره ها، به استثنای طرحوارههای ایثار، شکست و محرومیت هیجانی، با گروه غیربالینی تفاوت معنادار داشت. دو گروه بالینی (مبتلایان به اختلال وسواسی- اجباری و اختلال شخصیت وسواسی- اجباری) نیز فقط در طرحوارۀ ناسازگار اولیه محرومیت هیجانی با هم تفاوت معنادار داشتند. در حوزۀ ریشههای والدینی، تفاوت گروه مبتلایان به اختلال وسواسی- اجباری با گروه غیربالینی بیشتر از تفاوت گروه مبتلایان به اختلال شخصیت وسواسی- اجباری با گروه غیربالینی بود. دو گروه بالینی نیز بر اساس چهار طرحوارۀ محرومیت هیجانی، نقص/ شرم، رهاشدگی/ بیثباتی و بیاعتمادی/ بدرفتاری در حوزۀ ریشههای والدینی از هم متمایز بودند.
نتیجهگیری: نتایج بهطور کلی تفاوت معنادار دو گروه بالینی را با گروه غیربالینی در طرحوارههای ناسازگار اولیه نشان میدهد. علاوهبر این، پژوهش بیانگر شباهت ساختارهای عمیق شناختی دو گروه بالینی و در نتیجه وجود ارتباط بین این دو اختلال است.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1388/9/1 | پذیرش: 1388/11/1 | انتشار: 1389/1/1