دوره 2، شماره 1 و 2 - ( بهار و تابستان 1379 )                   جلد 2 شماره 1 و 2 صفحات 9-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

آذر مینا پژمان، صفری نژاد پیمان. تأثیر همنوایی در اندازه گیری فشار خون. تازه های علوم شناختی. 1379; 2 (1 و 2) :1-9

URL: http://icssjournal.ir/article-1-622-fa.html


1- دانشگاه علوم پزشکی تهران،تهران، ایران
چکیده:   (2626 مشاهده)

همنوایی در اندازه‌گیری فشار خون هنگامی اتفاق می‌افتد که پزشک‌ فشار خون بیماری را اندازه‌گیری می‌کند و پس از مقایسهء آن با نتیجهء فشار خون‌ بیمار که توسط سایر همکاران در چارت مربوط درج شده،نظر خود را تغییر می‌دهد.برای بررسی تلقین‌پذیری چارت‌های فشار خون،از ۶۸ کارورز پزشکی‌ خواسته شد که فشار خون ده بیمار را اندازه‌گیری نمایند.سه بیمار بدون چارت، سه بیمار با چارت واقعی و چهار بیمار با چارت کاذب بودند.پذیرش اعداد درج‌ شده در چارت‌های کاذب و خطای کل بیشتر از دو انحراف معیار به ترتیب‌ همنوایی آشکار و پنهان تعریف شدند که شیوعی معادل به ترتیب ۳۸ و ۲۶/۹ درصد داشتند.خطای اندازه‌گیری با تلقین نهفته در اعداد چارت‌ها همبستگی‌ خطی داشت(شیب خط۰/۳۱).می‌توان نتیجه گرفت که هنموایی یکی از دلایل‌ اصلی خطای انسانی در برخی موقعیت‌های بالینی مانند اندازه‌گیری فشار خون‌ می‌باشد.

هدف از انجام این مطالعه پاسخ به این سؤال است که آیا اکثریت‌ هم‌شکل و همانند می‌توانند تأثیری معنی‌دار درنظر کارورز در باره صحت‌ چارت‌ها داشته باشند و یا اندازه‌گیری شخصی او را دستخوش خطا کنند؟ سپس شیوع و شدت همنوایی(چه آشکار و چه پنهان)سنجیده خواهد شد و ارتباط همنوایی با جنسیت کارورز مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در نهایت،پس از بررسی رابطهء احتمالی همنوایی کارورز با مهارت او در اندازه‌گیری فشارخون و نمرات امتحانات جامع علوم پایه و پیش‌کارورزی، همبستگی خطی میان خطای مطلق کارروز با تلقین موثر ناشی از چارت‌های کاذب ارزیابی می‌شود. سپس دقیقه‌ای مکث نموده و به کارورز توضیح داده می‌شد که‌ بر بالین مابقی بیماران چارت‌های فشارخونی قرار دارد که توسط یکی دیگر از همکارن تهیه شده و فشارخونهای بیمار با فواصل ۰۳ دقیقه‌ای چارت‌ شده است. به عبارت دیگر،تلقین خام مساوی یا بالاتر از ۲۰ mmHg در مورد فشار سسیستولی و ۱۰ mmHg در مورد فشار دیاستولی قادر بود مشاهدهء کارورز را به طرز معنی‌درای دستخوش خطایی بالاتر از خطای (به تصویر صفحه مراجعه شود)جدول ۱-نتایج آزمون‌ t زوج میان خطای ساده کارورزان و خطای کل آنها در ۸ مشاهده چارت کاذب برای تعیین چارت‌های واجد تلقین. میانگین ضریب همنوایی در این مطالعه ۰/۸۲ بوده است و این‌ نشان می‌دهد که حتی بعد از تأثیر تلقین گروه،نظر نهایی بیشتر به نظر فرد نزدیکتر است تا عقیدهء گروه،به عنوان مثال،اگر فشارخون بیماری ۰۲۱ میلیمتر جیوه باشد و در چارت رقم ۵۴۱ درج شده باشد،همنوایی موجب‌ می‌گردد عدد۷۲۱ در چارت ثبت شود که از واقعت چندان دور نیست و تأثیر منفی خاصی در رسیدگی به بیمار و روند درمان وی نخواهد داشت.

متن کامل [PDF 519 kb]   (360 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1378/9/1 | پذیرش: 1378/11/1 | انتشار: 1379/1/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb