دوره 1، شماره 2 و 3 - ( تابستان و پاییز (ویژه نامه) 1378 )                   جلد 1 شماره 2 و 3 صفحات 30-22 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

طاهری نخست حمید رضا. روند جهانی سوء مصرف مواد مخدر. تازه های علوم شناختی. 1378; 1 (2 و 3) :22-30

URL: http://icssjournal.ir/article-1-598-fa.html


کارشناس ارشد روانشناسی
چکیده:   (2466 مشاهده)

سابقه مصرف مواد مخدر به حدود 10000 سال پیش باز می گردد. اما به نظر می رسد معضل اعتیاد و وابستگی به مواد مخدر پدیده ای است که طی قرن اخیر مسئله ساز شده و مورد توجه قرار گرفته است. در ابتدای قرن جهان شاهد افزایش مصرف ترکیبات افیونی و مشتقات 1960 کاهش قابل توجه مصرف به وقوع پیوست و بعد از اوج مصرف در سالهای 1980، طی دهه اخیر تا حدی تعدیل گردید . برای توضیح نوسانات مصرف مواد مخدر در سطح جهان نظریات گوناگونی ارائه شده است که در این میان فراموشی نسلی، تاثیر مداخلات درمانی و قانونی و تغییر در جهان بینی ها و احساس خوشبختی در نسلها قابل ذکر است.
روند جهانی سوءمصرف مواد مخدر حمیدرضا طاهری نخست‌ کارشناس ارشد روان‌شناسی‌ با آنکه الکل،حشیش،تریاک و کوکا(کوکائین)ازچندین قرن‌ پیش به وضوح شناخته شده بودند و تاریخچه استعمال آنها حتی در مورد تریاک به ده‌هزار سال پیش باز می‌گردد،به نظر می‌رسد مسئله اعتیاد و سوءمصرف مواد یکی از معضلات و پدیده‌های معاصر بشر است. سرانه مصرف‌ تریاک در امریکا بیش از سایر کشورهای غربی بود و حتی به‌ اعتقاد کمیسر هامیلتون رایت سرانه مصرف تریاک‌ آن زمان در این کشور از چین نیز بیشتر بوده است!در آن‌ سالها کوکائین به یک مشکل جدی مبدل نشده بود و مصرف‌ آن بیشتر منحصر به سیاهپوستان می‌گردید و حتی آن را نوعی داروی خاص سیاهپوستان به حساب‌ می‌آوردند. اما این حالات نوسانی در سوءمصرف مواد چگونه قابل‌ توجیه هستند؟یک تحلیل ساده برای توضیح این پدیده این‌ است که اقدامات قانونی و مداخلات درمانی را عوامل‌ نوسان میزان سوءمصرف مواد بدانیم:قوانین اوایل قرن‌ بیستم مصرف اواخر قرن نوزدهم را مهار کرد و اقدامات‌ درمانی بخصوص مبارزات شدید انتهای دهه 80 اپیدمی‌ سالهای 60تا 80 را کنترل نمود. او مدعی است طی سالهای بعد از جنگ جهانی اولویتها مرتبا در حال تغییر بوده‌اند و این تغییرات توسط یافته‌های روش‌های جمع‌آوری اطلاعات  برای کسب اطلاعات دقیق و مبتنی بر ادله علمی در همه گیرشناسی مواد مخدر لازم است تحقیقات‌ متعددی را که دارای روش‌شناسی متفاوتی هستند و هر کدام از رویکردهای ویژه خود پیروی می‌کنند با یکدیگر منطبق سازیم.

متن کامل [PDF 1230 kb]   (537 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1377/11/25 | پذیرش: 1378/1/25 | انتشار: 1378/4/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb