Aghaei Sabet S, Pouretemad H, Jafarzadehpur E, Hassanabadi H. Improvement of Reading Performance Through Vision Therapy. Advances in Cognitive Sciences 2013; 15 (3) :1-11
URL:
http://icssjournal.ir/article-1-46-fa.html
آقاییثابت سیدهسارا، پوراعتماد حمیدرضا، جعفرزاده پور ابراهیم، حسن آبادی حمیدرضا. بهبود عملکرد خواندن از طریق مداخلات دیداری. تازه های علوم شناختی. 1392; 15 (3) :1-11
URL: http://icssjournal.ir/article-1-46-fa.html
1- کارشناسی ارشد، روان-شناسی بالینی کودک و نوجوان، دانشکدۀ روان-شناسی و علوم تربیتی دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
2- دانشیار دانشکدۀ علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه شهید بهشتی و پژوهشکدۀ علوم شناختی، تهران، ایران
3- دانشیاردانشکدۀ علوم توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
4- استادیار دانشکدۀ روان-شناسی و علوم تربیتی دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
چکیده: (6144 مشاهده)
هدف: تعدادی از پژوهشها نشان دادهاند که مشکلات خواندن با نارساییهای دیداری مرتبط است، اما پژوهشهایی که به تأثیر مداخلات دیداری بر عملکرد خواندن (صحت خواندن، نوع و تعداد اغلاط خواندن و درک مطلب) پرداختهاند اندکاند و نتایج آنها نیز متناقض. هدف پژوهش حاضر بررسی تأثیرات احتمالی مداخلۀ دیداری بر عملکرد خواندن در گروهی از دانشآموزان مبتلا به مشکلات خواندن و واجد نارسایی کارکردهای بینایی است.
روش: در این پژوهش که طرح آن از نوع شبه آزمایشی با گروه آزمایش و گواه است، پس از ارزیابی بینایی،۱۰ نفر از کودکان مبتلا به مشکل خواندن که واجد نارسایی کارکردهای بینایی بودند به عنوان گروه آزمایش و ۱۰ نفر از خوانندگان ماهر که از نظر بینایی نیز سالم بودن، به عنوان گروه گواه انتخاب شدند. پس از ارزیابی عملکرد عمومی شناختی، مهارتهای خواندن و کارکردهای پایۀ بینایی هر دو گروه، گروه آزمایش تحت ۱۵ جلسه مداخلۀ دیداری قرار گرفت. پس از اجرای مداخلات، مجدداً همۀ آزمونها برای هر دو گروه اجرا شد و برای پیگیری دوباره، یک ماه بعد از پایان مداخله، کارکردهای پایۀ بینایی مورد سنجش قرار گرفت.
یافته ها: نتایج نشان دادند که در گروه آزمایش همزمان با بهبود کارکردهای پایۀ بینایی، توانایی صحت خواندن و درک مطلب به طور معناداری ارتقا و تعداد غلطهای خواندن به طرز چشمگیری کاهش یافته است.
نتیجه گیری: به نظر میرسد که مداخلۀ دیداری با بهبود بخشیدن به کارکردهای بینایی نارسا مرتبط با خواندن توانسته است سبب بهبود عملکرد خواندن شود؛ نتیجه اینکه مداخلۀ دیداری در بهبود خواندن مؤثر بوده است. از سوی دیگر، یافتههای این مطالعه تأثیر مداخلات دیداری بر مشکلات خواندن را نشان میدهد.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1396/8/16 | پذیرش: 1392/7/1 | انتشار: 1396/8/16