دوره 18، شماره 1 - ( بهار 1395 )                   جلد 18 شماره 1 صفحات 88-79 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Saeedi Z, Noorbala F, Hamzavi Abedi F. Gender Stereotypical Beliefs: Implicit Stereotypes towards Occupations and the Effect of Exposure to Counter-stereotypic Examples. Advances in Cognitive Sciences 2016; 18 (1) :79-88
URL: http://icssjournal.ir/article-1-443-fa.html
سعیدی ضحی، نوربالا فاطمه، حمزوی عابدی فاطمه. تصورات قالبی جنسیتی: نگرش‌های ضمنی به مشاغل و اثر مواجهه با نمونه‌های غیرکلیشه‌ای. تازه های علوم شناختی. 1395; 18 (1) :79-88

URL: http://icssjournal.ir/article-1-443-fa.html


1- روان شناسی سلامت، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
2- دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.
چکیده:   (3451 مشاهده)
هدف: تصورات قالبی جنسیتی سبب می‌شوند افراد مشاغل را در یک پیوستار زنانه-مردانه دسته­بندی کنند. هدف این مطالعه، ارزیابی اثر مواجهه با نمونه‌های غیر کلیشه‌ای بر کاهش تصورات قالبی ضمنی در مورد مشاغل‌ وابسته به نقش جنسیتی بود.
روش: در دو آزمایش مرتبط
، از طریق مطالعه و مشاهده­ی فیلم، تأثیرات مواجهه با نمونه‌های غیرکلیشه‌ای سنجیده شد. در آزمایش اول ۶۱ دانشجو (۳۲ زن و ۲۹ مرد) و در آزمایش دوم ۵۷ دانشجو از دانشگاه تهران (۳۲ زن و ۲۴ مرد) به صورت داوطلبانه شرکت کردند. شرکت‌کنندگان در مواجهه‌ی ضمنی با نمونه‌های کلیشه‌ای جنسیتی (گروه کنترل) و غیرکلیشه‌ای (گروه آزمایش) قرار گرفتند و بعد از آن هر گروه در آزمون تداعی ضمنی شرکت کرد. تصورات قالبی ضمنی با آزمون تداعی ضمنی (IAT) اندازه‌گیری و داده‌ها با آزمون مستقل t تحلیل شدند.
یافته‌ها: بر اساس نتایج آزمون t مستقل، بین تصورات قالبی ضمنی گروه‌های کنترل و آزمایش در هر دو مطالعه تفاوت معناداری وجود دارد. علاوه بر این، یافته‌های مطالعه­ی اول نشان داد که در ارتباط با تقسیم‌بندی جنسیتی مشاغل، زنان بیش از مردان تصورات قالبی ضمنی دارند، اگرچه در مطالعه­­ی دوم چنین اثری مشاهده نشد.
نتیجه‌گیری:
تحلیل یافته‌های مطالعه­ی حاضر نشان داد که صرف مواجهه با جنسیت و شغل، به فعال‌‌شدن تصورات قالبی جنسیتی خودکار در ارتباط با شغل می‌انجامد، اگرچه رویارویی با یک نمونه­ی غیرکلیشه‌ای، در مقایسه با نمونه­ی کلیشه‌ای، پیش از ارزیابی تصورات قالبی ضمنی، فعال‌سازی کمتر این تصورات قالبی را در پی داشت.
 
متن کامل [PDF 451 kb]   (1655 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1394/4/1 | پذیرش: 1394/7/2 | انتشار: 1395/3/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb