Saeedi Z, Noorbala F, Hamzavi Abedi F. Gender Stereotypical Beliefs: Implicit Stereotypes towards Occupations and the Effect of Exposure to Counter-stereotypic Examples. Advances in Cognitive Sciences 2016; 18 (1) :79-88
URL:
http://icssjournal.ir/article-1-443-fa.html
سعیدی ضحی، نوربالا فاطمه، حمزوی عابدی فاطمه. تصورات قالبی جنسیتی: نگرشهای ضمنی به مشاغل و اثر مواجهه با نمونههای غیرکلیشهای. تازه های علوم شناختی. 1395; 18 (1) :79-88
URL: http://icssjournal.ir/article-1-443-fa.html
1- روان شناسی سلامت، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
2- دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.
چکیده: (3451 مشاهده)
هدف: تصورات قالبی جنسیتی سبب میشوند افراد مشاغل را در یک پیوستار زنانه-مردانه دستهبندی کنند. هدف این مطالعه، ارزیابی اثر مواجهه با نمونههای غیر کلیشهای بر کاهش تصورات قالبی ضمنی در مورد مشاغل وابسته به نقش جنسیتی بود.
روش: در دو آزمایش مرتبط، از طریق مطالعه و مشاهدهی فیلم، تأثیرات مواجهه با نمونههای غیرکلیشهای سنجیده شد. در آزمایش اول ۶۱ دانشجو (۳۲ زن و ۲۹ مرد) و در آزمایش دوم ۵۷ دانشجو از دانشگاه تهران (۳۲ زن و ۲۴ مرد) به صورت داوطلبانه شرکت کردند. شرکتکنندگان در مواجههی ضمنی با نمونههای کلیشهای جنسیتی (گروه کنترل) و غیرکلیشهای (گروه آزمایش) قرار گرفتند و بعد از آن هر گروه در آزمون تداعی ضمنی شرکت کرد. تصورات قالبی ضمنی با آزمون تداعی ضمنی (IAT) اندازهگیری و دادهها با آزمون مستقل t تحلیل شدند.
یافتهها: بر اساس نتایج آزمون t مستقل، بین تصورات قالبی ضمنی گروههای کنترل و آزمایش در هر دو مطالعه تفاوت معناداری وجود دارد. علاوه بر این، یافتههای مطالعهی اول نشان داد که در ارتباط با تقسیمبندی جنسیتی مشاغل، زنان بیش از مردان تصورات قالبی ضمنی دارند، اگرچه در مطالعهی دوم چنین اثری مشاهده نشد.
نتیجهگیری: تحلیل یافتههای مطالعهی حاضر نشان داد که صرف مواجهه با جنسیت و شغل، به فعالشدن تصورات قالبی جنسیتی خودکار در ارتباط با شغل میانجامد، اگرچه رویارویی با یک نمونهی غیرکلیشهای، در مقایسه با نمونهی کلیشهای، پیش از ارزیابی تصورات قالبی ضمنی، فعالسازی کمتر این تصورات قالبی را در پی داشت.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1394/4/1 | پذیرش: 1394/7/2 | انتشار: 1395/3/1