1- کارشناس ارشد زبانشناسی همگانی، دانشکدۀ ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه تهران
2- استاد زبانشناسی، دانشکدۀ ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه تهران
3- دانشیار زبانشناسی، مرکز مطالعات ادبیات و زبان فارسی، دانشگاه تربیت مدرس
چکیده: (2480 مشاهده)
هدف: بررسی دوبارۀ تأثیرات عینیّت با استفاده از درک معنایی تکواژهای. در همین راستا، تفاوت درک اسامی در دو حیطۀ مفاهیم عینی و انتزاعی با استفاده از آزمونهای درک واژه بررسی شد.
روش: ۵۸ دانشآموز دختر راستدست تکزبانه (شش ساله) بهطور تصادفی انتخاب و در دو آزمون درک زبانی موازی (جفت کردن تصویر- کلمه و تعریف- کلمه) شرکت داده شدند. شرکتکنندگان برای۲۴ کلمۀ هدف (۱۲ کلمۀ عینی، ۱۲ کلمۀ انتزاعی) میبایست از میان سه گزینه یک گزینه را انتخاب میکردند.
یافتهها: با توجه به نتایج، عملکرد شرکتکنندگان در اسامی عینی بهتر از اسامی انتزاعی بود و در آزمونهای جفت کردن تصویر- کلمه نمرۀ بیشتری گرفتند؛ به طوری که همبستگی پیرسون بین آزمون جفت کردن تصویر- کلمه و تعریف- کلمۀ عینی ( ۰/۰۱>P,r=۰/۴۴۴) به جهت آماری معنادار و بین آزمون جفت کردن تصویر- کلمه و تعریف- کلمۀ انتزاعی ( r=۰/۱۳۴, P<۰/۰۱) معنادار نبود؛ با این توضیح که در آمار توصیفی، نتایج آزمون تصویری با اختلاف میانگین۲/۰۴ بیشتر از آزمونهای تعریفی بود.
نتیجهگیری: تأثیرات عینیّت در این پژوهش تأیید شد و موافق با دیدگاه رشد شناختی، هرچند تصویر به درک بهتر اسامی کمک میکند، ولی درک کلمات انتزاعی از درک اسامی عینی دشوارتر است.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1393/9/13 | پذیرش: 1393/11/10 | انتشار: 1394/1/1