1- پژوهشگر دکتری شهرسازی، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران
2- دانشیار گروه شهرسازی، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران
3- استاد گروه شهرسازی، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران
چکیده: (3407 مشاهده)
هدف: صاحب نظران از زمان شروع طراحی شهری، به اهمیت بصری شهرها، به عنوان بخش جدا ناپذیر از زندگی شهروندان و تأثیر کیفیت آن بر تجربۀ افراد از محیط، توجه کرده اند. در این میان، آنچه اهمیت دارد، شناسایی و ارزیابی معیارهای اصلی شهروندان در تعیین ترجیح بصری بیشتر و کمتر فضاهای شهری است. با توجه به اینکه جنسیت مانند عواملی همچون محل سکونت، سن، شرایط اجتماعی- اقتصادی، قومیت، سطح درآمد بر ادراک و ترجیح محیط تأثیر می گذارد، هدف این پژوهش، سنجش ترجیحات بصری شهروندان زن تهرانی از فضاهای عمومی شهری است.
روش: با بهره گیری از نمونۀ جامعۀ آماری ۲۵۰ نفری، اماکن دارای بیشترین و کمترین ترجیحات بصری در تهران شناسایی شدند و افراد بر اساس معیارهای حاصل از بررسی متون ادبیات موضوع، به ویژگی های محیطی دو نمونه با بیشترین و کمترین ترجیح (خیابان ولیعصر و میدان انقلاب) امتیاز دادند. داده های حاصل از امتیازها (طیف پنج تایی لیکرتی) با استفاده از تحلیل های همبستگی و رگرسیونی ارزیابی شد.
نتیجه گیری: نتایج گویای آن است که ویژگیهای طبیعی بودن، نمونه واری و اسرارآمیز بودن، بیشترین تفاوت میانگین را در دو فضای مذکور دارند. همچنین تحلیل رگرسیونی نشان داد که برای بهبود کیفیت برنامهریزی وطراحی خیابان ولیعصر، باید به ویژگی های تداعی، طبیعی بودن، نگهداری مناسب، خوانایی، اهمیت تاریخی و انسجام توجه شود تا همچنان بهعنوان فضایی دارای ترجیح بصری زیاد باقی بماند و تقویت نیز بشود.از سوی دیگر، برای بهبود افزایش ترجیح بصری میدان انقلاب نیز توجه به ویژگی های اسرارآمیز بودن، تداعی، نمونهواری و خوانایی در الویت است.
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1393/7/23 | پذیرش: 1393/10/28 | انتشار: 1394/1/1