دوره 15، شماره 2 - ( تابستان 1392 )                   جلد 15 شماره 2 صفحات 39-32 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shariat V, Mohammadi Seilabipour N, Mohammadi Fallah S, Kazemi H. Phantom limb correlates among amputee war veterans. Advances in Cognitive Sciences 2013; 15 (2) :32-39
URL: http://icssjournal.ir/article-1-295-fa.html
شریعت وحید، محمدی‌سیلابی‌پور نسیم، محمدی‌فلاح سحر، کاظمی هادی. فانتوم لیمب (عضو خیالی) و همبسته‌های آن در گروهی از جانبازان مبتلا به قطع عضو. تازه های علوم شناختی. 1392; 15 (2) :32-39

URL: http://icssjournal.ir/article-1-295-fa.html


1- مرکز تحقیقات بهداشت روان، انستیتو روان‌پزشکی تهران، دانشکدۀ علوم رفتاری و سلامت روان، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
2- مرکز تحقیقات بهداشت روان، انستیتو روان‌پزشکی تهران- دانشکدۀ علوم رفتاری و سلامت روان، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
3- دانشکدۀ پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
4- مرکز تحقیقات علوم اعصاب شفا، بیمارستان خاتم‌الأنبیا، تهران، ایران.
چکیده:   (3764 مشاهده)
هدف: حس فانتوم و درد فانتوم از مشکلات شایع بیماران قطع عضوی است. تعداد قابل توجهی از جانبازان نیز از این عارضه رنج می‌برند. هدف این مطالعه تعیین فراوانی و همبسته­های درد وحس فانتوم و نیز برخی عوامل مرتبط با آن در جانبازان است.
روش: پرونده‌های تمام جانبازان بیمارستان خاتم‌الأنبیا در نیمۀ دوم سال ۱۳۸۹ بررسی و فراوانی درد و حس فانتوم و نیز رابطۀ آن با برخی عوامل نظیر عضو قطع شده، سمت قطع شدگی، سابقۀ استفاده از پروتز و همچنین وجود افسردگی و اضطراب ارزیابی شد.
یافته‌ها:  در این مطالعه پروندۀ ۹۶ بیمار با میانگین سنی ۷.۹
±۴۶/۲ و میانگین سنی ۷/۸۵±۲۳/۰۳ در زمان قطع عضو بررسی شد که نتیجه حاکی از آن بود که از این تعداد ،۴۰ بیمار (۴۱/۷ درصد) درد فانتوم، ۲۷ نفر (۲۸/۴درصد) حس فانتوم و ۳۹ بیمار (۴۰/۶ درصد) دردهای استامپ را تجربه کرده­اند. دردهای فانتوم و حس فانتوم در موارد قطع عضو اندام فوقانی به طور معناداری بیشتر دیده شد. بین سطح عضو قطع­شده و بروز درد و حس فانتوم ارتباط معنا­داری دیده نشد. بین سمت قطع­شدگی و همچنین سطح اضطراب و افسردگی بیماران و بروز این عوارض ارتباط آماری معناداری یافت نشد. استفاده از پروتز در بروز دردهای فانتوم با کاهش آماری معنا­دار همراه بود.
نتیجه‌گیری: فراوانی درد فانتوم در جانبازان، با وجود گذشت سال‌ها از زمان قطع عضو، بسیار زیاد است. استفاده از پروتز ممکن است با کاهش میزان سازمان­دهی مجدد قشر حسی مغز در کاهش میزان درد فانتوم مؤثر باشد. اگرچه سال‌ها پس از قطع عضو برخی عوارض آن از جمله درد و حس فانتوم و نیز درد استامپ باقی می‌ماند، ولی به نظر نمی­رسد افسردگی در این فرآیند نقش بارزی داشته باشد.
متن کامل [PDF 366 kb]   (2312 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1391/12/1 | پذیرش: 1392/2/1 | انتشار: 1392/4/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb