دوره 5، شماره 3 - ( پاییز 1382 )                   جلد 5 شماره 3 صفحات 16-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sharifi V, Rahimi Movaghar A, Mohammadi M R, Rad Goudarzi R, Sahimi Izadian E, Farhoudian A, et al . Analysis of Iran's Mental Health Research Over 3 Decades: A Scientometric Study . Advances in Cognitive Sciences 2003; 5 (3) :1-16
URL: http://icssjournal.ir/article-1-238-fa.html
شریفی ونداد، رحیمی موقر آفرین، محمدی محمدرضا، رادگودرزی رضا، سهیمی ایزدیان الهه، فرهودیان علی، و همکاران.. سه دهه پژوهش‌های بهداشت روان کشور: یک بررسی علم‌سنجی . تازه های علوم شناختی. 1382; 5 (3) :1-16

URL: http://icssjournal.ir/article-1-238-fa.html


1- گروه روانپزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
2- مرکز ملی تحقیقات علوم پزشکی کشور؛ مرکز ملی مطالعات اعتیاد؛ دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
3- گروه روانپزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران؛ مرکز ملی تحقیقات علوم پزشکی کشور، تهران، ایران.
4- گروه بهداشت روان مرکز ملی تحقیقات علوم پزشکی کشور؛ مرکز ملی مطالعات اعتیاد؛ دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
5- مرکز ملی تحقیقات علوم پزشکی کشور، تهران، ایران.
6- مرکز تحقیقات روانپزشکی و روانشناسی بالینی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
چکیده:   (2526 مشاهده)

هدف: در یک مطالعه‌ علم سنجی، به منظور بررسی وضعیت پژوهش‌های بهداشت روان کشور، مقالات یک  دور ۳۰ ساله نمایه شده در بانک مقالات پژوهشی بهداشت مرکز ملی تحقیقات علوم پزشکی کشور (IranPsych)  مورد بررسی قرار گرفتند.
روش: مقالات نمایه شده در بانک، شامل مقالات بهداشت روان مندرج در مجلات علمی داخلی و خارجی است که موضوع اصلی آن‌ها روانپزشکی، روانشناسی و علوم عصب پایه بوده است. برای این تحقیق، بررسی به مقالاتی محدود شد که در یک دوره، بین ۱۳۵۲ تا ۱۳۸۱ (برای مقالات فارسی زبان) و ۱۹۷۳ تا ۲۰۰۳ میلادی (برای مقالات انگلیسی زبان)  منتشر شده‌اند.
یافته‌ها: در مجموع ۳۰۳۱ مقاله ارزیابی گردیدند که ۸/۱۹%  آنها در نشریات خارجی چاپ شده بودند. روند انتشار مقالات این دوره، حکایت از رشد کمّی قابل توجه انتشار مقالات داخلی و خارجی به ویژه در پنج سال آخر بررسی دارد. در بین حوزه‌های تحقیق، به ترتیب علوم روانشناختی (۸/۵۲%)، تحقیقات بالینی (۳۱/۶%) و تحقیقات عصب‌پایه (۱۳/۵%) بیشترین مقالات را به خود اختصاص دادند. در طی این دوره سهم مقالات عصب پایه افزایش و سهم تحقیقات خدمات بهداشتی کاهش یافته بود. از بین کل مقالات، موضوع حدود ۳۸/۶%  مقالات، اختلالات روانپزشکی،۱۴/۵% درمان‌های دارویی و ۵/۷% درمان‌های روانی اجتماعی بوده است و از بین اختلالات روانپزشکی، اختلالات خلقی و اختلالات مرتبط با مصرف مواد بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داده‌ بودند. رایج‌ترین روش پژوهش، مقطعی بود (۵۷%)، در ۱۵/۹
% موارد از ‌روش آزمایشی (شامل کارآزمایی بالینی) و در کمتر از ۱% از روش آینده‌نگر استفاده شده بود. فراوان‌ترین محل جمع‌آوری داده‌ها، به ترتیب بیمارستان، مدرسه و دانشگاه بوده است. در بیش از ۹۰%  مقالات، منبع حمایت مالی ذکر نشده است و فقط در ۲/۱%  مقالات نویسندگان داخلی و خارجی همکاری داشته‌اند. 

نتیجه‌گیری: این مطالعه  نشان دهنده رشد چشمگیر تعداد مقالات منتشر شده در داخل و خارج از کشور در سال‌های اخیر است که می‌تواند بازتاب فعالیت قابل توجه محققان بهداشت روان کشور باشد. نتایج این تحقیق می‌تواند مبنای سیاستگذاری و برنامه‌ریزی پژوهش‌های بهداشت روان کشور قرار گیرد.
 

متن کامل [PDF 911 kb]   (3738 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1382/3/1 | پذیرش: 1382/5/1 | انتشار: 1382/7/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb