Arianakia E, Hasani J. Impulsivity And Cognitive Emotion Regulation Strategies In Patients With Bipolar- And Major Depressive Disorders. Advances in Cognitive Sciences 2014; 16 (2) :1-10
URL:
http://icssjournal.ir/article-1-225-fa.html
1- کارشناس ارشد، گروه روان شناسی بالینی دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
چکیده: (3863 مشاهده)
هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی تکانشگری و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در بیماران مبتلا به اختلال دو قطبی و اختلال افسردگی اساسی بود.
روش: در این پژوهش از بین مراجعه کنندگان به بیمارستان امام حسین، به روش نمونه گیری در دسترس، 50 بیمار که شامل 25 بیمار دوقطبی (11 زن و 14 مرد) و 25 بیمار افسرده (15 زن و 10 مرد) بود انتخاب شدند . گروه کنترل را 25 شرکت کنندۀ بهنجار (13 زن و 12 مرد) تشکیل می دادند که از نظر متغیرهای جمعیت شناختی همانند سن، میزان تحصیلات، وضعیت تأهل با گروه بیماران همتاسازی شده بودند. برای جمع آوری داده ها، از دو پرسشنامۀ نظم جویی شناختی هیجان -فرم کوتاه (CERQ-short) و تکانشگری بارت (BIS-11) استفاده شد.
یافته ها: نتایج نشان دادند که میانگین نمرات بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی و افسردگی اساسی در هر سه بعد شناختی/ توجّهی، حرکتی و بیبرنامگی تکانشگری بیشتر از گروه کنترل سالم است، در حالی که بین دو گروه بیمار در این ابعاد تفاوت معنادار وجود ندارد. در راهبردهای ناسازگارانۀ تنظیم شناختی ملامت خویش، نشخوارگری و فاجعه سازی نمرات دو گروه بیمار بیشتر از گروه کنترل بود. در راهبرد ملامت دیگران و پذیرش، بین سه گروه تفاوت معناداری مشاهده نشد، اما در راهبردهای سازگارانۀ تمرکز مجدد بر برنامهریزی، ارزیابی مجدد مثبت و دیدگاهگیری و تمرکز مجدد مثبت، تفاوت معناداری مشاهده شد.
نتیجه گیری: این یافته ها بر اهمیت نقش تکانشگری و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در اختلال دوقطبی و اختلال افسردگی اساسی تأکید دارند.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1392/5/25 | پذیرش: 1392/9/25 | انتشار: 1393/4/2