هدف: در ادبیات پژوهشی جدید، در تبیین میزان همبودی بالاتر از انتظار دو اختلال اسکیزوفرنیا و وسواسی– اجباری اصطلاح «اسکیزو– وسواسی» پیشنهاد گردیده است که توصیفکننده طبقه تشخیصی مجزایی است. یکی از محورهای پژوهشی در این زمینه، شناسایی الگو یا نیمرخ نقایص عصب– روانشناختی خاص در این زیر گروه میباشد. این مطالعه در پی پاسخ به این پرسش بوده که آیا الگوی کژکاری اجرایی متفاوتی در بیماران اسکیزو– وسواسی وجود دارد یا اشکالات شناختی مربوط به دو اختلال در این بیماران بهیکدیگر افزوده میشوند؟
روش: به این منظور، در قالب یک طرح پژوهش مقطعی، ۲۰ بیمار اسکیزو– وسواسی، ۲۰ بیمار مبتلا به اسکیزوفرنیا و ۲۰ بیمار وسواسی– اجباری غیرافسرده با ۲۰ فرد بهنجار سالم از لحاظ عملکرد در آزمونهای کارکردهای اجرایی مورد مقایسه قرار گرفتند.
یافتهها: دو گروه اسکیزو– وسواسی و اسکیزوفرنیک درکارکردهای اجرایی دچار اشکال هستند ولی بیماران وسواسی– اجباری غیر افسرده تفاوت معناداری با گروه بهنجار ندارند. بهعلاوه گروه اسکیزو– وسواسی در مقایسه با گروه اسکیزوفرنیک دارای اشکالات کارکردهای اجرایی بیشتری هستند.
نتیجهگیری: بهنظر میرسد این تفاوت مربوط به «آسیبشناسی افزوده» نبوده بلکه احتمالاً مربوط به الگوی متفاوت نقایص عصب– روانشناختی این بیماران است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |