Ethics code: IR.SBU.REC.1402.099
Dalir D, Purmohammad M, Golfam A, Khosrowabadi R, Karbalaei sadegh M. Investigating brain responses to topicalization processing in Persian based on Friederici’s model. Advances in Cognitive Sciences 2024; 26 (3) :88-101
URL:
http://icssjournal.ir/article-1-1692-fa.html
دلیر دل انگیز، پورمحمد مهدی، گلفام ارسلان، خسروآبادی رضا، کربلائی صادق مهناز. بررسی پاسخ مغزی به فرآیند مبتداسازی در زبان فارسی بر مبنای مدل Friederici. تازه های علوم شناختی. 1403; 26 (3) :88-101
URL: http://icssjournal.ir/article-1-1692-fa.html
1- دانشجوی دکتری زبانشناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- پژوهشگر آموزش ویژه، دانشکده آموزش، دانشگاه آلبرتا، آلبرتا، کانادا
3- دانشیار گروه زبان شناسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
4- دانشیار گروه علوم شناختی و مغز، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
5- استادیار گروه زبان شناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده: (673 مشاهده)
مقدمه: در گفتمان زبان فارسی که ترتیب کلمات آن از نوع (فاعل مفعول فعل) است، متمم پرسشی، یا مفعول حرف اضافهای معمولاً پس از مفعول در جایگاه کانونی قرار میگیرند. با این حال، امکان جابهجایی این عبارت به مکانهای دیگر در داخل جمله و گفتمان وجود دارد که این جابهجایی از اهمیت ویژهای در تحلیل گفتمان و شاخصهای گفتاری برخوردار است. یکی از اهداف این جابهجایی، حرکت عنصر جمله به ابتدای جمله میباشد که در تحلیل گفتمان به دلایل کلامی و ایجاد ساختار نشاندار مورد بررسی قرار میگیرد. هدف این مطالعه، بررسی پردازش درک گفتمانی مبتداسازی جابهجایی متمم پرسشی در زبان فارسی با استفاده از پتانسیلهای مرتبط با رویدادها بود.
روش کار: این مطالعه بر روی بخش قدامی نیمکره چپ مولفه (N200) تمرکز دارد، که طبق مدل مطرح شده توسط Friederici در پردازش زبان (1995) ارائه شده است. چهار جایگاه مختلف متمم پرسشی در زبان فارسی مورد بررسی قرار گرفته است و 50 جمله برای هر شرایط آزمایشگاهی ساخته شده است و جملات در صفحه نمایش به صورت سازهای ارائه شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که مبتداسازی متمم پرسشی به منظور برآوردهسازی دلایل گفتمانی یا کلامی باعث پاسخ مغزی متفاوت میگردد بدین صورت که افزایش دامنه N200 در بخش قدامی چپ با قرار گرفتن متمم پرسشی در ابتدای جمله و در جایگاه مبتداسازی متمم پرسشی دیده شد.
نتیجهگیری: از این یافتهها میتوان نتیجه گرفت که فرآیند مبتداسازی متمم پرسشی در زبان فارسی بر اساس مدل مطرح شده توسط Friederici پایه نوروفیزیولوژیکی دارد و به عنوان ساختی نشاندار در زبان فارسی با ترتیب واژگانی متفاوت مطرح میگردد.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
فلسفه ذهن و زبان شناسی شناختی دریافت: 1403/3/25 | پذیرش: 1403/8/29 | انتشار: 1403/10/27