Haghani M, Osmani A, Majidi Hatkeloee S. Effectiveness of users in the design of open space of university complexes by using the Kansei engineering method (Case study: Main entrance of Babol Branch of National of Skills). Advances in Cognitive Sciences 2024; 26 (2) :108-122
URL:
http://icssjournal.ir/article-1-1668-fa.html
حقانی مهسا، عثمانی آرش، مجیدی هتکهلویی سحر. اثربخشی احساسات کاربران در طراحی فضاهای باز مجموعههای دانشگاهی با تمرکز بر مهندسی کانسی (نمونه موردی: دانشگاه ملی مهارت واحد دختران بابل). تازه های علوم شناختی. 1403; 26 (2) :108-122
URL: http://icssjournal.ir/article-1-1668-fa.html
1- مربی، گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه ملی مهارت، تهران، ایران
چکیده: (477 مشاهده)
مقدمه: با توجه به اثرگذاری احساسات کاربران در طراحی فضاهای باز دانشگاهی بر افزایش شوق و انگیزه به یاددهی_یادگیری در دانشجویان و ایجاد حس جاذبه و ماندن در مکان، مطالعه حاضر با هدف، ارائه الگوی بهینه برای طراحیِ سردرب دانشکدههای دانشگاه ملی مهارت، از دیدگاه بهرهبرداران فضا، با رویکرد احساسگرا انجام شده است.
روش کار: در این مطالعه پنج طرح، مجموعه سردرب دانشگاهی، توسط جامعه آماری، شامل پنج گروهِ دانشجویان، کارکنان و اساتید دانشکده مورد مطالعه، ساکنان محدوده دانشکده و اساتید معماری شهرستان بابل مورد سنجش قرار گرفت. نمونه آماری به روش نمونهگیری هدفمند انتخاب و جهت ارزیابی از تکنیک مهندسیکانسی، با استفاده از پرسشنامه و به شیوه افتراق معنایی با مقیاس لیکرت 5 درجهای در نرمافزارSPSS-23 با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: یافتههای پژوهش حاکی از آن است که فرم مورب، از نظر مصاحبهشوندگان جهت سردرب دانشگاه ملی مهارت مناسب ارزیابی شده است، همچنین واژه "خاص" از میان تمام واژگان، بیشترین ارتباط معنادار را نسبت به حجم مورب دارد و حجم با فرم قوسی، در میان طرحها از نظر نمونه آماری نامناسب ارزیابی شده است.
نتیجهگیری: نتایج حاکی از آن است که، طرح با خطوط مورب که حس صعود، پویایی، خلاقیت، کنجکاوی و ... را در مخاطبان القا مینماید، مورد پسند جامعه هدف میباشد و احساسات مخاطبان به واسطه طرحهای متفاوت، متغیر خواهد بود؛ از این رو، طراح معمار به منظور موفقیت در طراحی، باید ادراک و احساسات مخاطب را نقشه راه طراحی خود قرار دهد.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
علوم اعصاب شناختی دریافت: 1402/12/12 | پذیرش: 1403/7/23 | انتشار: 1403/8/13