دوره 26، شماره 1 - ( بهار 1403 )                   جلد 26 شماره 1 صفحات 45-33 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Karimi N, Abdollahi M, Rahimaghaee F. Investigating the effects of mindfulness-based stress reduction on stress symptoms and psychological capital of intern medical students. Advances in Cognitive Sciences 2024; 26 (1) :33-45
URL: http://icssjournal.ir/article-1-1665-fa.html
کریمی نازنین، عبدالهی مسعود، رحیم آقایی فلورا. بررسی اثربخشی آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن‌آگاهی بر نشانگان استرس و سرمایه روان‌شناختی دانشجویان پزشکی. تازه های علوم شناختی. 1403; 26 (1) :33-45

URL: http://icssjournal.ir/article-1-1665-fa.html


1- دانشجوی کارشناسی ارشد گروه روان‌شناسی، واحد تنکابن، دانشگاه آزاد اسلامی، تنکابن، ایران
2- مربی تمام وقت گروه روان‌شناسی، واحد تنکابن، دانشگاه آزاد اسلامی، تنکابن، ایران
3- دانشیار، گروه پرستاری، واحد تنکابن، دانشگاه آزاد اسلامی، تنکابن، ایران
چکیده:   (1111 مشاهده)
مقدمه: همواره استرس یکی از چالش‌های تحصیل در رشته پزشکی به خصوص در دوره کارورزی بوده است و شناسایی منابع روان­‌شناختی که به عنوان عوامل محافظتی برای دانشجویان عمل نماید از دغدغه‌های متخصصین سلامت روان است. بنابراین این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن­‌آگاهی بر نشانگان استرس و سرمایه روان­‌شناختی دانشجویان پزشکی انجام شده است.
روش کار: پژوهش حاضر به روش نیمه‌­آزمایشی، همراه با پیش­‌آزمون و پس­‌آزمون با یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه­ دانشجویان پزشکی کارورز (اینترن) دانشگاه آزاد اسلامی تنکابن در سال 1402-1401 که تعداد آنها 100 نفر بودند. آزمودنی‌­ها با روش نمونه­‌گیری (در دسترس) و تصادفی انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش، آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن­‌آگاهی را در 8 جلسه 120 دقیقه­‌ای دریافت کردند، اما گروه کنترل مداخله­‌ایی دریافت نکرد. جهت جمع­‌آوری داده­‌ها از پرسشنامه­‌های نشانگان استرس خدایاری­‌فرد و پرند (1385) و سرمایه روا‌ن­‌شناختی توسط  ‌ Luthansو همکاران (2007) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده­‌ها کوواریانس چند متغیره توسط نرم­‌افزار SPSS-27 به کار گرفته شد.
یافته­‌ها: نتایج نشان داد که آموزش برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن­‌آگاهی باعث کاهش نشانگان استرس و افزایش سرمایه روان­‌شناختی در پس آزمون نسبت به پیش­‌آزمون شده است (0/05>P).
نتیجه‌­گیری: این برنامه باعث کاهش موثر نشانگان استرس و افزایش سرمایه روان­شناختی کارورزان پزشکی شد. این پژوهش اهمیت بالایی در بهبود سلامت روانی و فیزیکی دارد، همچنین برنامه‌های عملی برای کاهش استرس و افزایش عملکرد در حرفه پزشکی ارائه می‌دهد. این یافته‌ها می­‌تواند به عنوان راهنمایی برای توسعه برنامه‌های آموزشی مشابه در حوزه‌های بهداشتی و پزشکی، با هدف بهبود کیفیت خدمات و کاهش استرس مورد استفاده قرار گیرد.
متن کامل [PDF 939 kb]   (949 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: علوم اعصاب شناختی
دریافت: 1402/12/5 | پذیرش: 1403/3/6 | انتشار: 1403/6/7

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb