Karimi N, Abdollahi M, Rahimaghaee F. Investigating the effects of mindfulness-based stress reduction on stress symptoms and psychological capital of intern medical students. Advances in Cognitive Sciences 2024; 26 (1) :33-45
URL:
http://icssjournal.ir/article-1-1665-fa.html
کریمی نازنین، عبدالهی مسعود، رحیم آقایی فلورا. بررسی اثربخشی آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهنآگاهی بر نشانگان استرس و سرمایه روانشناختی دانشجویان پزشکی. تازه های علوم شناختی. 1403; 26 (1) :33-45
URL: http://icssjournal.ir/article-1-1665-fa.html
1- دانشجوی کارشناسی ارشد گروه روانشناسی، واحد تنکابن، دانشگاه آزاد اسلامی، تنکابن، ایران
2- مربی تمام وقت گروه روانشناسی، واحد تنکابن، دانشگاه آزاد اسلامی، تنکابن، ایران
3- دانشیار، گروه پرستاری، واحد تنکابن، دانشگاه آزاد اسلامی، تنکابن، ایران
چکیده: (1111 مشاهده)
مقدمه: همواره استرس یکی از چالشهای تحصیل در رشته پزشکی به خصوص در دوره کارورزی بوده است و شناسایی منابع روانشناختی که به عنوان عوامل محافظتی برای دانشجویان عمل نماید از دغدغههای متخصصین سلامت روان است. بنابراین این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهنآگاهی بر نشانگان استرس و سرمایه روانشناختی دانشجویان پزشکی انجام شده است.
روش کار: پژوهش حاضر به روش نیمهآزمایشی، همراه با پیشآزمون و پسآزمون با یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه دانشجویان پزشکی کارورز (اینترن) دانشگاه آزاد اسلامی تنکابن در سال 1402-1401 که تعداد آنها 100 نفر بودند. آزمودنیها با روش نمونهگیری (در دسترس) و تصادفی انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش، آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهنآگاهی را در 8 جلسه 120 دقیقهای دریافت کردند، اما گروه کنترل مداخلهایی دریافت نکرد. جهت جمعآوری دادهها از پرسشنامههای نشانگان استرس خدایاریفرد و پرند (1385) و سرمایه روانشناختی توسط Luthansو همکاران (2007) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها کوواریانس چند متغیره توسط نرمافزار SPSS-27 به کار گرفته شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که آموزش برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهنآگاهی باعث کاهش نشانگان استرس و افزایش سرمایه روانشناختی در پس آزمون نسبت به پیشآزمون شده است (0/05>P).
نتیجهگیری: این برنامه باعث کاهش موثر نشانگان استرس و افزایش سرمایه روانشناختی کارورزان پزشکی شد. این پژوهش اهمیت بالایی در بهبود سلامت روانی و فیزیکی دارد، همچنین برنامههای عملی برای کاهش استرس و افزایش عملکرد در حرفه پزشکی ارائه میدهد. این یافتهها میتواند به عنوان راهنمایی برای توسعه برنامههای آموزشی مشابه در حوزههای بهداشتی و پزشکی، با هدف بهبود کیفیت خدمات و کاهش استرس مورد استفاده قرار گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
علوم اعصاب شناختی دریافت: 1402/12/5 | پذیرش: 1403/3/6 | انتشار: 1403/6/7