Research code: 1401
Ethics code: IR.IUMS.REC.1398.465

XML English Abstract Print


1- دانشگاه تربیت مدرس
2- دانشگاه هومبولت
چکیده:   (157 مشاهده)
مقدمه: پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش ناحیه پلنیوم­گیجگاهی چپ و راست در پردازش شنیداری جملات زبان اول و دوم در افراد دوزبانه اجرا شد.
روش­کار: جامعه آماری پژوهش حاضر، دانشجویان دوزبانه ترکی-فارسی شهر تهران در سال 1398 بود. داده­های 36 فرد دوزبانه که به روش هدفمند انتخاب شده بودند، در حین اجرای یک تکلیف شنیداری دوزبانه به روش تصویربرداری تشدید مغناطیسی کارکردی (fMRI) اخذ شد. به منظور شناسایی الگوی فعالیت محرک­های دستوری-نادستوری زبان اول و دوم در ناحیه پلنیوم­گیجگاهی،  آنالیزی بر مبنای ناحیه مطلوب (ROI-based) در نرم­افزار FSL اجرا شد و درصد تغییر سیگنال به عنوان معیار «شدت» برای هر شرکت­کننده استخراج و در نرم­افزار SPSS نسخه 26 تجزیه و تحلیل آماری شد.
یافته­ها:: اگرچه معناداری اثر دستوری­بودگی برای هر دو زبان اول و دوم در پلنیوم­گیجگاهی چپ و راست مشاهده شد (001/0 > p)، برانگیختگی پلنیوم­گیجگاهی چپ بیشتر بود. افزون­براین، پاسخ مغزی بزرگتر به جملات نادستوری زبان اول در مقایسه با جملات نادستوری زبان دوم در پلنیوم­گیجگاهی چپ محرز شد.
نتیجه­گیری: هم­پوشانی همبسته­های نورونی دو زبان در پلنیوم­گیجگاهی، به عنوان یک واسط محاسباتی، سطح بالای بسندگی دوزبانه­های حاضر به زبان­ دوم­شان را که در سن 7 سالگی آموخته بودند، تأیید می­کند. پلنیوم­گیجگاهی چپ نقش برجسته­تری در پردازش شنیداری جملات در افراد دوزبانه دارد که ممکن است دال بر یکسویه­شدگی این ناحیه باشد. فعالیت بیشتر زبان اول نسبت به زبان دوم در پلنیوم­گیجگاهی چپ، حاکی از این است که در حالت دوزبانه و در شرایطی که فرد دوزبانه به هر دو زبان اول و دوم خود به یک میزان مسلط است، زبان اول به عنوان زبان پایه عمل می­کند که مستلزم صرف زمان و منابع شناختی بیشتر برای مهار و فعال­سازی مجدد این زبان است.
     
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: فلسفه ذهن و زبان شناسی شناختی
دریافت: 1402/9/11 | پذیرش: 1403/5/28

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb