هدف: این مطالعه مقطعی با هدف بررسی انگ و عوامل مرتبط با آن در خانوادههای بیماران روانی مبتلا به اسکیزوفرنی، اختلال افسردگی اساسی (MDD) و اختلال دو قطبی (BD) طراحی و اجرا شد.
روش: در این مطالعه، با استفاده از روش نمونهگیری آسان، از هر گروه ۱۰۰ نفر انتخاب شدند. ابزار اصلی جمع آوری دادهها، پرسشنامه ۳۴ سؤالی خود-اجرا بود. پس از اجرای مرحله آزمایشی طرح و بررسی روایی و پایایی پرسشنامه، مرحله نهایی اجرا شد.
یافتهها: نتایج طرح نشان داد که ۴۹ درصد از گروه اسکیزوفرنی، ۳۰ درصد از گروه MDD و ۵۰/۵ درصد از گروه BD به وسیله دیگران مورد تبعیض و تمسخر قرار گرفتهاند و فقط در گروه MDD بین جنس بیمار و مورد تبعیض و تمسخر قرار گرفتن رابطه معناداری وجود داشت. در گروه BD بین مدت زمان بیماری، دفعات بستری شدن بیمار و مورد تبعیض یا تمسخر قرار گرفتن رابطه آماری معناداری مشاهده شد. ارتباط دفعات بستری شدن بیمار و مورد تبعیض و تمسخر قرار گرفتن در گروه اسکیزوفرنی و MDD از نظر آماری معنادار بود. نحوه صحبت کردن سه گروه با دیگران در مورد وجود بیماریهای روانی در خانواده متفاوت بود.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشانگر این است که درصد زیادی از خانوادههای بیماران روانی مورد تبعیض و تمسخر قرار میگیرند و به دلیل انگ یا برچسب، درصد قابل توجهی از آنها از وجود بیمار روانی در خانواده احساس شرم میکنند. نوع بیماری و نیز بعضی از مشخصات جمعیتشناختی در این زمینه مؤثر میباشند. استفاده از روشهای آموزشی مناسب مثل وسایل ارتباط جمعی میتواند در بالا بردن سطح آگاهیهای افراد جامعه مؤثر باشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |