Ethics code: IR. UT. PSYEDU. REC. 1401. 083
Piryaei S, Rahnama ye Lashkami P. Electroencephalography-based neural correlates of cognitive flexibility in adults as potential biomarkers. Advances in Cognitive Sciences 2024; 26 (2) :47-62
URL:
http://icssjournal.ir/article-1-1543-fa.html
1- استادیار روانشناسی، گروه روانشناسی، دانشکده رفاه، تهران، ایران
2- دانشجوی دکتری علوم اعصابشناختی، پژوهشکده علوم شناختی و مغز دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده: (529 مشاهده)
مقدمه: انعطافپذیری شناختی یکی از عوامل کلیدی در سازگاری افراد با تغییرات و حل مسئله در زندگی است. شناسایی عواملی مرتبط با این کارکرد شناختی برای موفقیت تحصیلی و شغلی بزرگسالان ضروری است. هدف پژوهش حاضر، شناسایی همبستههای عصبی به عنوان نشانگر زیستی الکتروفیزیولوژیک در رابطه با انعطافپذیری شناختی بزرگسالان با بهرهگیری از تکنیکهای الکتروانسفالوگرافی کمی بود.
روش کار: طرح پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی کارکنان یک مؤسسه خصوصی خدماتی در تهران در سال 1401 به تعداد ۳۰۰ نفر بود. تعداد ۵۳ نفر با روش نمونهگیری هدفمند از این جامعه به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور جمعآوری دادهها از نسخه رایانهای آزمون مرتبسازی کارتهای ویسکانسین استفاده شد. ثبت امواج مغزی با استفاده از دستگاه (32 کاناله) MITSAR-202 صورت گرفت. تحلیل طیفی توان با استفاده از نرمافزار MATLAB 2017 و تولباکس EEG LAB نسخه ۲۰۲۲ انجام شد. دادهها با روش همبستگی تفکیکی و با تصحیح بنفرونی در نرمافزار SPSS-26 تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد که فعالیت امواج آلفا و تتا در ناحیه گیجگاهی چپ رابطه معناداری با شاخص تعداد طبقات و تعداد پاسخهای درست دارد. مطابق با یافته پژوهش حاضر بین شاخص طبقات از آزمون مرتبسازی کارتهای ویسکانسین با توان مطلق تتا در ناحیه T5 پس از کنترل جنسیت و سن رابطه منفی و معنادار (0/0001=P ،r=-471/0) و با توان مطلق آلفا در ناحیه T5 رابطه منفی و معنادار (0/002=P ،r=-0/421) وجود داشت. همچنین بین شاخص تعداد پاسخ درست از آزمون مرتبسازی کارتهای ویسکانسین با توان مطلق تتا در ناحیه T5 رابطه منفی و معنادار (0/002=P ،r=-0/423) وجود داشت.
نتیجهگیری: یافتههای پژوهش حاضر بیانگر نقش فعالیت امواج آلفا و تتا در ناحیه گیجگاهی چپ مغز در انعطافپذیری شناختی بود. به عبارتی، افرادی که فعالیت امواج آلفا و تتای قویتری در ناحیه گیجگاهی چپ دارند، نیازمند مداخلات توانمندسازی شناختی ویژهای به منظور مدیریت بهتر منابع شناختی و انعطافپذیری نسبت به گزینهها و مسائل پیشرو هستند.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
روان شناسی شناختی دریافت: 1402/2/11 | پذیرش: 1403/7/5 | انتشار: 1403/8/13