Khodabakhsh R, Abbasi L, Shahangian S S. Effectiveness of Metacognition Therapy on Controlling of Obsessive Thoughts and Increasing of Adjustment In Case of Obsessive-Compulsive Disorder
. Advances in Cognitive Sciences 2013; 15 (3) :24-32
URL:
http://icssjournal.ir/article-1-150-fa.html
خدابخش روشنک، عباسی لیلی، شاهنگیان سیده شهره. اثر درمان فراشناختی ولز بر کنترل افکار وسواسی و افزایش سازگاری یک مورد وسواسی-جبری. تازه های علوم شناختی. 1392; 15 (3) :24-32
URL: http://icssjournal.ir/article-1-150-fa.html
1- استادیار دانشگاه الزهرا، روانشناسی بالینی.
2- دانشجو کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، تهران، دانشکده روانشناسی دانشکده روانشناسی دانشگاه الزهرا(س)
3- دانشجو کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، دانشکده روانشناسی دانشگاه الزهرا(س)
چکیده: (2999 مشاهده)
هدف: هدف این مطالعه، تعیین اثر درمان فراشناختی ولز بر افکار وسواسی و تأثیر غیرمستقیم این روش بر میزان سازگاری یک مورد مبتلا به اختلال وسواسی-جبری بود. شواهد نشان میدهند که باورهای فراشناختی در بروز اختلال وسواس دخیلاند؛ از این رو در این پژوهش از روش درمان فراشناختی، که از درمان های کوتاه مدت مؤثر براختلال وسواس است، استفاده شد.
روش: در اولین جلسه پیش از آغاز درمان، آزمودنی پرسشنامههای وسواس فکری-عملی مادزلی، باورهای فراشناختی و سازگاری بل و داس ۲۱ را تکمیل کرد و در ضمن تحت ۱۳ جلسه درمان فراشناختی ولز نیز قرار گرفت. در آخرین جلسه پس از درمان، پرسشنامه ها یک بار دیگر تکمیل و داده ها به وسیلۀ نمودارها و یافتن تفاوت درصدی پیش و پس از درمان تحلیل شدند.
یافته ها: بررسی داده ها نشان داد که درمان فراشناختی ولز بر کاهش باورهای فراشناختی مثبت در مورد افکار وسواسی و در نتیجه کاهش نشانه های وسواس مؤثر بوده و علاوه بر آن غیرمستقیم باعث افزایش سازگاری، به ویژه سازگاری عاطفی و خانگی، شده است.
نتیجه گیری: در مجموع یافته های این مطالعه بر نقش مؤثر درمان فراشناختی ولز در کاهش وسواس ناشی از باورهای مثبت در مورد افکار وسواسی و در نتیجه افزایش سازگاری فرد تأکید دارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1392/2/22 | پذیرش: 1392/5/1 | انتشار: 1392/7/1