Ethics code: IR.UT.ICSS.REC.1399.010
1- دانشگاه خوارزمی
2- دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
3- پژوهشکده علوم شناختی
4- پژوهشکده علوم شناختی
چکیده: (167 مشاهده)
مقدمه: اختلال نقص توجه/ بیش فعالی شایع ترین نوع اختلال عصب تحولی در کودکان است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی مداخله ذهن آگاهی و تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمهای بر شناخت اجتماعی(مولفه همدلی) درکودکان دارای اختلال نقص توجه/بیش فعالی انجام شد.
روشکار: مطالعه حاضر در قالب یک طرح آزمایشی چند گروهی با پیش آزمون و پس آزمون به همراه گروه کنترل و پیگیری انجام شد. جامعه در دسترس این مطالعه شامل دانش آموزان دارای نقص توجه/بیش فعالی ارجاعی به مراکز توان بخشی شهر تهران در بهار و تابستان 14۰۰ بودند که از بین آنها ۴۵ نفر با تشخیص اولیه اختلال نقص توجه /بیش فعالی با روش نمونهگیری در دسترس(همتاسازی سن وجنس) انتخاب شدند و به طور تصادفی ساده در سه گروه ۱۵ نفری ذهن آگاهی، تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمهای و کنترل غیرفعال قرار گرفتند. در این پژوهش ۱۵ جلسه آموزش به گروه مداخله ذهن آگاهی ارائه شد. در گروه مداخله تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمهای ۱۲جلسه با شدت جریان ۱میلی آمپر و با مدت زمان۱۰ دقیقه برای دانش آموزان استفاده شد. برای سنجش همدلی از پرسشنامه آیونگ وهمکاران(۲۰۰۹) استفاده شد و یافتهها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس آمیخته از طریق نرم افزار SPSS26 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج: نتایج حاکی از تاثیر معنادار هر دو مداخله بر همدلی بود(001/0 p<). باتوجه به یافتههای به دست آمده هر چند مداخله ذهن آگاهی باعث بهبود سطح همدلی شد؛ ولی اثربخشی تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمهای بر همدلی بیشتر بود.
نتیجه گیری: با توجه به یافتههای به دست آمده در مطالعه حاضر، این مداخلات جهت بهبود سطح همدلی دانش آموزان دارای اختلال نقص توجه/ بیش فعالی میتواند مورد استفاده پژوهشگران و درمانگران قرار گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
روان شناسی شناختی دریافت: 1401/9/9 | پذیرش: 1401/11/30