1- دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات
2- دانشگاه صنعتی امیرکبیر
چکیده: (45 مشاهده)
مقدمه: ردیف موسیقی سنتی ایران شامل هفت دستگاه با نامهای شور، ماهور، سهگاه، چهارگاه، راستپنجگاه، همایون، نوا است که هر کدام عواطف خاصی را به شنونده انتقال میدهد. بسیاری از صاحبنظران عرصه موسیقی، ویژگیهای عاطفی ادراک شده از هر دستگاه موسیقی سنتی ایرانی را بر اساس تجربه به صورت کیفی تشریح کرده اند. ولی نه تنها آنان، بلکه افراد عادی هم در خصوص نوع و اندازه عواطف حاصل از یک دستگاه موسیقی توافق ندارند. زیرا پیش زمینه عاطفی افراد متفاوت است. هدف از این مطالعه معرفی یک مدل شناختی است که قادر باشد ویژگیهای عاطفی هر دستگاه موسیقی را برای شنونده مشخص به صورت کمی پیش بینی نماید.
روش کار: در این مطالعه یک مدل بهینه یادگیری عاطفی مغز معرفی شد که با مدل روانشناختی Thayer ادغام گشت تا بر اساس ویژگیهای خاص موسیقی دستگاهی ایرانی، الگوی احساسی دستگاه ها را کشف نماید. ما از ردیف میرزاعبدلله به روایت داریوش طلایی استفاده کردیم و از 52 داوطلب خواستیم تا ارزش 12 احساس مدل عاطفی Thayer را برای هر قطعه تعیین کنند.
یافته ها: برای بررسی عملکرد سیستم، میانگین مربعات خطای سیستم برای داوطلبان بر اساس دستگاه بدست آمد. همچنین با جمعبندی نتایج داوطلبان، یک ارزیابی کلی از ویژگیهای عاطفی دستگاههای موسیقی ایرانی ارائه دادیم.
نتیجه گیری: بررسی سیستم پیشنهادی ما را به این نتیجه میرساند که نوعی عدم قطعیت ناشی از پیش زمینه ادراکی افراد در عملکرد رفتاری و فیزیولوژیکی احساسات در مغز نهفته است.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
مدل سازی شناختی، پردازش سیگنال و تصویربرداری مغز دریافت: 1401/8/17 | پذیرش: 1402/2/18