دوره 24، شماره 4 - ( زمستان 1401 )                   جلد 24 شماره 4 صفحات 131-115 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Zaeim Kohan N, Nourbakhsh A. Presenting an emotional-normative agent model through combining E-X-machine and NOE architecture for investigating the phenomenon of bank rush. Advances in Cognitive Sciences 2023; 24 (4) :115-131
URL: http://icssjournal.ir/article-1-1467-fa.html
زعیم کهن نریمان، نوربخش اعظم السادات. ارائه یک مدل مبتنی بر عامل احساسی‌_هنجاری از طریق ترکیب معماری E-X-machine و NOE جهت بررسی پدیده هجوم بانکی. تازه های علوم شناختی. 1401; 24 (4) :115-131

URL: http://icssjournal.ir/article-1-1467-fa.html


1- دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی نرم‌افزار، گروه مهندسی کامپیوتر و فناوری اطلاعات، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران
2- استادیار، گروه مهندسی کامپیوتر و فناوری اطلاعات، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران
چکیده:   (907 مشاهده)
مقدمه: یکی از پدیده‌های اقتصادی که به گونه‌های مختلف توسط پژوهشگران مورد بررسی قرار گرفته است، مسئله هجوم بانکی است. هجوم بانکی به وضعیتی اطلاق می‌شود که سپرده‌گذاران به دلیل ترس از امنیت سپرده‌های خود در واکنشی عمدتا احساسی، اقدام به برداشت ناگهانی آن می‌نمایند که می‌تواند منجر به ورشکستگی دومینووار بانکی شود.
روش کار: در این مقاله ضمن ترکیب معماری Emotional X-machine برای عامل احساسی و معماری ((NOE)Norma Emergence) برای عامل هنجاری، مدلی برای عامل احساسی_هنجاری ارائه شده و به واسطه آن، نقش هنجارهای اجتماعی در پیشگیری از پدیده هجوم بانکی از طریق شبیه‌سازی در محیط عامل‌محور Netlogo و تجزیه و تحلیل نتایج آن مورد بررسی قرار گرفته است.
یافته‌ها: در شرایطی که بدون استفاده از استدلال هنجاری، با فعال­سازی سرایت احساسات و استفاده از 15 عامل فرعی با ورشکستگی بانکی 100 درصد مواجه بودهایم، با فعال­سازی استدلال هنجاری، در نظر گرفتن میانگین 5/0 برای متغیر شخصیتی Agreeableness و استفاده از جمعیت هنجاری اولیه 50 درصد، میزان ورشکستگی بانکی به حدود 50 درصد کاهش پیدا می‌کند، با افزایش جمعیت هنجاری اولیه به 100 درصد، ورشکستگی بانکی به طور کامل مهار می‌گردد.
نتیجه‌گیری: در نهایت نتایج به دست آمده از شبیه‌سازی به وضوح تاثیرگذاری استدلال هنجاری را در پیشگیری از وقوع پدیده فرار بانکی تایید مینمایند.

 
متن کامل [PDF 1435 kb]   (188 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: مدل سازی شناختی، پردازش سیگنال و تصویربرداری مغز
دریافت: 1401/6/28 | پذیرش: 1401/10/7 | انتشار: 1401/11/30

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb