1- گروه روانشناسی ،واحد تنکابن،دانشگاه آزاد اسلامی ،تنکابن ،ایران
2- گروه روانشناسی و مشاوره،واحد تنکابن،دانشگاه آزاد اسلامی ،تنکابن ،ایران
چکیده: (173 مشاهده)
مقدمه و هدف: دیابت نوع دو 90 تا 95 درصد موارد تازه تشخیص داده شده دیابت در بزرگسالان را تشکیل می دهد. هدف این پژوهش تعیین میزان اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر خود مراقبتی و هموگلوبین گلیکوزیله در بیماران زن مبتلا به دیابت نوع دو بود.
روش: در یک مطالعه نیمه تجربی با گروه کنترل و پیش آزمون و پس آزمون ، 30 زن مبتلا به دیابت نوع دو که از دی ماه تا اردیبهشت ۱۳۹9 مراجعه کننده به انجمن دیابت ایران واقع در استان تهران بودند با روش نمونهگیری تصادفی انتخاب شدند. سپس آزمودنیها به طور تصادفی و از طریق نرم افزار اکسل آفیس در دو گروه آزمایش و کنترل تخصیص یافتند. گروه آزمایش (n=15 ) (تحت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به مدت 8 جلسه هفتگی هر جلسه 90 دقیقه) و گروه کنترل (n=15) تحت درمانهای روتین قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامهی مقیاس خودمراقبتی دیابت و هموگلوبین گلیکوزیله در سه مرحله خط پایه، پس از مداخله و پیگیری سه ماهه جمع آوری شدند. داده ها در نرم افزار آماری SPSS نسخه 21 وارد و با استفاده از روش تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر چند متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج: یافته ها نشان داد که در گروه تحت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، میانگین نمره خود مراقبتی به طرز معناداری بالاتر از گروه کنترل است. به علاوه، زنان مبتلا به دیابت گروه آزمایش در میانگین نمره هموگلوبین گلیکوزیله در مقایسه با گروه کنترل به نحو قابل توجهی کاهش پیدا کردند (001/0 < P).
نتیجهگیری: نتایج این پژوهش نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد میتواند در بهبود خود مراقبتی و کاهش هموگلوبین گلیکوزیله در زنان مبتلا به دیابت نوع دو موثر باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
علوم اعصاب شناختی دریافت: 1401/5/30 | پذیرش: 1401/11/11