Ethics code: IR.UI.REC.1396.031
Bakhtiari A, Asgari K, Abedi A, Niari Khams P. A comparison of the effects of pharmacotherapy and attentional plays on hyperactivity and neurological soft signs in children with attention deficit/hyperactivity disorder. Advances in Cognitive Sciences 2022; 24 (1) :115-132
URL:
http://icssjournal.ir/article-1-1344-fa.html
بختیاری آزاده، عسگری کریم، عابدی احمد، نیاری خمس پریسا. مقایسه دو روش دارودرمانی و بازیهای مبتنی بر توجه بر نشانههای بیشفعالی و علائم عصبشناختی نرم در پسران مبتلا به نقص توجه/بیشفعالی. تازه های علوم شناختی. 1401; 24 (1) :115-132
URL: http://icssjournal.ir/article-1-1344-fa.html
1- دانشجوی دکتری روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
2- دانشیار گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
3- دانشیار گروه کودکان با نیازهای خاص، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
4- متخصص اعصاب و روان، مرکز رویش، اصفهان، ایران
چکیده: (1433 مشاهده)
مقدمه: در سالهای اخیر مطالعات زیادی در رابطه با وجود علائم عصبشناختی نرم در اختلال نقص توجه/بیشفعالی انجام گرفته اما پیرامون مقایسه اثربخشی درمانهای رایج بر کاهش این علائم در کشور ما پژوهشهای اندکی انجام شده است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثرات دارو درمانی و بازیهای توجهی بر این علائم انجام شد.
روش کار: این پژوهش به شیوه نیمهآزمایشی با پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری، با گروه گواه، و بر روی نمونهای شامل 100 نفر از دانشآموزان پسر دارای اختلال نقص توجه/بیشفعالی در سال تحصیلی 96-1395 به انجام رسید. پس از اجرای آزمون عصبشناختی کمبریج CNI و مقیاس Conners والدین، با توجه به نمرات به دست آمده و نقطه برش، آزمودنیها در دو گروه علائم عصبشناختی نرم بالا و پایین جای گرفته و هر کدام از گروهها به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه (مجموعا شش گروه) گمارده شدند و مداخلههای درمانی روی آنان صورت گرفت. دادههای به دست آمده با روش تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر و با استفاده از نرمافزار SPSS-23 تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: تحلیل دادهها روشن ساخت که گروهای آزمایشی و گروه گواه با یکدیگر تفاوت معناداری دارند و دو روش درمانی بر اساس شدت علائم عصبشناختی، موجب کاهش علائم شدهاند. دارو درمانی بیشتر بر علائم شدید عصبشناختی نرم، و بازیهای توجهی بر علائم خفیف اثر داشته است.
نتیجهگیری: یافتههای مذکور میتواند در انتخاب نوع درمان، بر حسب شدت علائم عصبشناختی، یاریگر درمانگران باشد. علاوه بر این از یافتههای پژوهش حاضر در توضیح ارتباط میان جنبههای عصبروانشناختی اختلال نقص توجه/بیشفعالی با عوامل داروشناختی و چگونگی اثربخشی دارو نیز میتوان بهره گرفت.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
علوم اعصاب شناختی دریافت: 1400/7/24 | پذیرش: 1400/9/10 | انتشار: 1401/2/20