دوره 25، شماره 1 - ( بهار 1402 )                   جلد 25 شماره 1 صفحات 107-90 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Talebi M N, Moradi A, Kazemi K, Nami M. Alteration in brain resting state networks after sleep deprivation using functional magnetic resonance imaging. Advances in Cognitive Sciences 2023; 25 (1) :90-107
URL: http://icssjournal.ir/article-1-1333-fa.html
طالبی محمدناصح، مرادی علیرضا، کاظمی کامران، نامی محمد. تغییرات در شبکه استراحت مغزی در شرایط محرومیت از خواب با استفاده از تصویربرداری تشدید مغناطیسی عملکردی. تازه های علوم شناختی. 1402; 25 (1) :90-107

URL: http://icssjournal.ir/article-1-1333-fa.html


1- دانشجوی دکتری علوم شناختی-مدل‌سازی، مؤسسه آموزش عالی علوم شناختی، تهران، ایران
2- استاد گروه روانشناسی بالینی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
3- دانشیار گروه مهندسی برق و الکترونیک، دانشگاه صنعتی شیراز، شیراز، ایران
4- استادیار گروه علوم اعصاب، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
چکیده:   (1453 مشاهده)
مقدمه: خواب یک فرآیند ضروری برای حفظ تعادل همه اعضای بدن است. کم خوابی یک پدیده رایج در جوامع مدرن است، اما اثرات طولانی مدت آن بر عملکرد شناختی مغز کمتر مورد مطالعه علمی قرار گرفته است. علی­رغم مطالعات انجام شده در زمینه اندازه‌گیری هوشیاری، هوشیاری و توجه، اجماع کمتری در مورد تأثیرات کم خوابی بر بسیاری از عملکردهای شناختی سطح بالا از جمله کارکردهای ادراک، حافظه و عملکردهای اجرایی وجود دارد.
روش کار: در این مطالعه ما از داده­‌های تصاویر تشدید مغناطیسی عملکردی حالت استراحت (rs-fMRI) جمع­‌آوری شده توسط دانشگاه استکهلم جهت پروژه خواب استفاده نمودیم. این داده‌ها شامل تصاویر گرفته شده از افراد در دو حالت خواب کامل و محرومیت نسبی از خواب بود. جهت تحلیل تصاویر و مطالعه تفاوت‌های بین دو حالت، نرم­افزار FSL را به کار بردیم. بدین منظور ابتدا با انجام آنالیز ICA بر روی تصاویر rs-fMRI، مولفه­‌های مستقل مکانی به صورت گروهی استخراج گردیدند و در ادامه مولفه­‌های به دست آمده به هفت شبکه مغزی معرفی شده در اطلس Yeo_7networks تخصیص داده شدند.
یافته­‌ها: بر اساس نتایج، امکان مقایسه اتصالات درون شبکه‌­ای برای 5 شبکه­ حالت استراحت وجود داشت که در شبکه­‌های N1 و N5 تفاوت معناداری مشاهده شد. علاوه بر آن بررسی اتصالات بین شبکه‌­ای نشان داد که ارتباط زوج شبکه­‌های N2-N6 و N3-N7 در حالت کم خوابی و شرایط طبیعی اختلاف معناداری دارند. 
نتیجه­‌گیری: وجود تفاوت آماری معنادار در اتصالات درون شبکه­‌ای هر یک از شبکه­‌های بینایی و لیمبیک در حالت کم خوابی و طبیعی را می­توان ناشی از تاثیر کم خوابی بر کارکردهای شناختی حافظه و توجه برشمرد.

 
متن کامل [PDF 1130 kb]   (303 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: مدل سازی شناختی، پردازش سیگنال و تصویربرداری مغز
دریافت: 1400/6/20 | پذیرش: 1401/6/14 | انتشار: 1402/4/19

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb