هدف: هدف این مطالعه، بررسی کتابسنجی وضعیت پژوهشها در حوزه خواب در ایران و مقایسه آن با چند کشور دیگر است.
روش: این ارزیابی براساس جستوجو در بانکهای اطلاعاتی داخلی و بینالمللی، شامل بانک اطلاعات پژوهش بهداشت روان کشور(IranPsych) و بانک راهنمای مقالات علوم پزشکی ایران (IranMedex) و دو بانک Medline و PsychInfo انجام شد. دوره زمانی مورد نظر در بانکهای داخلی، از اولین سال پوشش اطلاعاتی تا پایان سال ۱۳۸۲ و در بانکهای بینالمللی، از ابتدای سال ۱۹۸۳ تا پایان سال ۲۰۰۲ بود. راهبرد اصلی برای پیدا کردن مقالات، جستوجوی کلمات کلیدی مرتبط با موضوع خواب به دو زبان فارسی و انگلیسی در عناوین مقالات و نام ایران و شهرهای دانشگاهی اصلی کشور در آدرس مقالات بود. شاخص های ارزیابی شامل تعداد کل مقالات ، تعداد مقالات برحسب سال، نوع مقاله و طبقهبندی موضوعی و نسبت مقالات خواب به کل مقالات بود. برخی شاخصها با موارد مشابه در کشورهای مصر، ترکیه و ایالات متحده مقایسه شدند.
یافتهها: در دوره زمانی این بررسی، در بانکهای اطلاعاتی Medline و PsychInfo از کشور ایران هیچ پژوهشی با موضوع خواب وجود نداشت و در این زمینه ما از کشورهای مصر و ترکیه عقبتر بودیم. در بررسی بانکهای اطلاعاتی داخلی، تعداد کل مقالات در هر دو بانک، فقط ۲۲ مقاله بود. درصد مقالات خواب به کل مقالات در بانک IranPsych ، ۰/۳۱ درصد و در بانک IranMedex ، ۰/۱۳ درصد است.
نتیجهگیری: پژوهش در حیطه خواب، به دلایل مختلف مورد کمتوجهی واقع شده است. دستیابی به وضعیت مطلوبتر در این زمینه، نیازمند توجه بیشتر پژوهشگران به موضوع خواب و فراهم آوردن امکانات و تجهیزات اختصاصی است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |