دوره 23، شماره 3 - ( پاییز 1400 )                   جلد 23 شماره 3 صفحات 118-104 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Akbaripour S, Asgari K, Shaygannejad V, Rezaei S. Designing and evaluating the effectiveness of cognitive rehabilitation program based on the information processing model on cognitive abilities for the patient with multiple sclerosis. Advances in Cognitive Sciences 2021; 23 (3) :104-118
URL: http://icssjournal.ir/article-1-1286-fa.html
اکبری پور سحر، عسگری کریم، شایگان نژاد وحید، رضایی سجاد. طراحی و ارزیابی اثربخشی برنامه توان‌بخشی شناختی مبتنی بر الگوی پردازش اطلاعات بر بهبود توانایی‌های شناختی مبتلایان به مالتیپل اسکلروزیس. تازه های علوم شناختی. 1400; 23 (3) :104-118

URL: http://icssjournal.ir/article-1-1286-fa.html


1- دانشجوی دکتری روان‌شناسی، گروه روان‌شناسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
2- دانشیار علوم اعصاب، گروه روان‌شناسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
3- استاد نورولوژی، گروه نورولوژی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
4- استادیار روان‌شناسی، گروه روان‌شناسی، دانشگاه گیلان، گیلان، ایران
چکیده:   (1981 مشاهده)
 مقدمه: مبتلایان به مالتیپل اسکلروزیس عموما در کارکردهای شناختی خود با مشکل مواجه­‌اند. محققان در این پژوهش، به شناسایی مشکلات شناختی بیماران مبتلا بر اساس مدل پردازش اطلاعات پرداخته و پس از آن به طراحی برنامه توان­‌بخشی شناختی مناسب برای این بیماران دست یافته، و اثربخشی آن را بر بهبود توانایی­‌های شناختی بیماران آزموده‌­اند.
روش کار: این پژوهش به روش ترکیبی (کمی و کیفی) پیشرفته  در 3 مرحله اجرا گردید. الف: مرحله مقایسه دو گروه بیمار و سالم با روش علی_مقایسه­‌ای. ب: تدوین پروتکل توان‌­بخشی شناختی با توجه به نتایج مرحله اول، نظر متخصصان روان‌­شناسی و فرمول لاوشه. ج: مرحله مداخله با استفاده از روش نیمه‌­آزمایشی. طی آن 103 نفر از مبتلایان به مالتیپل اسکلروزیس به صورت در دسترس انتخاب و از نظر کارکردهای شناختی با 86 تن از افراد عادی مقایسه شدند. ابزار مورد استفاده برای ارزیابی 5 خرده آزمون مجموعه MACIFIMS بوده است. سپس پروتکل توان­‌بخشی تدوین و نهایتا اثربخشی آن روی 50 تن از بیماران بررسی شد. هر دو گروه در مراحل پس‌­آزمون و پیگیری ارزیابی شدند و داده‌­ها با استفاده از روش  ANCOVAبا نرم­افزار SPSS-22 تجزیه و تحلیل شدند. 
یافته‌­ها: نتایج نشانگر تفاوت معنادار میانگین­ نمرات آزمون­‌های شناختی مبتلایان و افراد عادی بود و روایی محتوایی پروتکل شناختی معادل 75/0 تا 1 به دست آمد. همچنین در پیگیری یک ماهه این معناداری در نمرات همه میانگین­‌ها به جز حافظه بلند مدت کلامی و حافظه بلند مدت دیداری همچنان حفظ شد.
نتیجه­‌گیری: نتایج نشان می­‌دهد که پروتکل طراحی شده موثر می­‌باشد و روشی مفید برای افزایش توانایی‌­های شناختی بیماران مبتلا است.
 
متن کامل [PDF 920 kb]   (650 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: علوم اعصاب شناختی
دریافت: 1400/2/17 | پذیرش: 1400/4/25 | انتشار: 1400/8/25

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb