Aghabozorgian Masoumkhani A, Iraji M, Ameri H. Metaphorical elaborating and network models in a collection of contemporary Persian poetry. Advances in Cognitive Sciences 2021; 23 (3) :149-161
URL:
http://icssjournal.ir/article-1-1273-fa.html
1- گروه زبانشناسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- گروه زبان شناسی، واحد تهران مرکزی،دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3- گروه زبانشناسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
چکیده: (2151 مشاهده)
مقدمه: این پژوهش به ارزیابی ویژگیهای کیفی نظریه آمیختگی مفهومی جهت پرداختن به جنبهای از خلاقیت شاعرانه که در نظریه استعاره مفهومی پیچیدهسازی استعارههای متعارف نامیده میشود، پرداخته است.
روش کار: جامعه آماری شامل 54 قطعه شعری بود که به روش نمونهگیری تصادفی ساده با نسبتی برابر از اشعار سیمین بهبهانی، فریدون مشیری و فروغ فرخزاد انتخاب شد و سپس از رهگذر مقایسهای توصیفی_تحلیلی به استخراج الگوهای شبکهای و تعمیم امکان کاربست آنها جهت تحلیل روشنتر پیچیدهسازی استعاری در شعر معاصر پرداخته شد.
یافتهها: دو خرده الگوی شبکهای استخراج شد. الگوی اول نمایانگر بازتاب یک فضای ذهنی ساده یا فضایی آمیخته برآمده از شبکهای در پسزمینه به داخل شبکه دیگری است که دروندادهای آن نقش فضاهای پیشزمینه را ایفا میکنند و برخی اطلاعات متجانس بین این فضاها سبب برانگیختگی جنبههایی از فضای پسزمینه در قالب فضاهای پیشزمینه به صورت همزمان میشود. در الگوی دوم، دو شبکه آمیخته وجود دارد که برخی از عناصر مفهومی درونداد نخست شبکه دوم، پیشتر توسط فضای آمیخته برآمده از شبکه اول مفهومپردازی شده است و سپس به صورت مرحلهای در جریان تلفیق دروندادهای شبکه دوم جزئیات بیشتری به آن افزوده میشود. خرده الگوهای مذکور میتوانند با یکدیگر تلفیق شوند و الگوی بزرگتری بسازند.
نتیجهگیری: نظریه آمیختگی مفهومی بر مبنای تبیین چگونگی تعامل فضاهای ذهنی و ارتباط شبکههای آمیخته، شرح روشنی از انگیزههای مبتنی بر تجربیات فردی و برداشتهای منظری، انسجام مفاهیم در ذهن و متن جهت پیچیدهسازی استعارها به دست میدهد که نظریه استعاره مفهومی قادر به توصیف جامع تمام ابعاد آن نیست.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
فلسفه ذهن و زبان شناسی شناختی دریافت: 1400/1/19 | پذیرش: 1400/4/8 | انتشار: 1400/8/25