Hoseinkhani K, Ghasemi M, Hejazi M. Development of an educational package based on the cognitive components of critical thinking, problem-solving and metacognition and its effect on students' resilience. Advances in Cognitive Sciences 2021; 23 (2) :47-58
URL:
http://icssjournal.ir/article-1-1243-fa.html
حسین خانی خلیل، قاسمی مسعود، حجازی مسعود. تدوین بسته آموزشی مبتنی بر مولفههای شناختی تفکر انتقادی، حل مسئله و فراشناخت و تاثیر آن بر تابآوری دانشآموزان. تازه های علوم شناختی. 1400; 23 (2) :47-58
URL: http://icssjournal.ir/article-1-1243-fa.html
1- دانشجوی دکتری روانشناسی تربیتی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- گروه روانشناسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3- گروه روانشناسی، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران
چکیده: (4126 مشاهده)
مقدمه: تابآوری به عنوان یک متغیر انگیزشی_عاطفی نقش مهمی در مقابله با مشکلات استرس و اضطراب در محیط مدرسه و دانشگاه دارد. بسته فراشناختی به عنوان یکی از بستههای آموزشی موثر بر متغیرهای تحصیلی، از سه مؤلفه تفکر انتقادی، حل مسئله و فراشناخت تشکیل شده است. هدف پژوهش حاضر تدوین بسته آموزشی مولفههای شناختی تفکر انتقادی، حل مسئله و فراشناخت و تاثیر آن بر تابآوری دانشآموزان بود.
روش کار: پژوهش حاضر نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون_پسآزمون، با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشآموزان دختر پایه اول دوره متوسطه دوم شهر زنجان در سال تحصیلی 99-1398 بود که از میان آنان 40 دانشآموز به روش نمونهگیری خوشهای چند مرحلهای انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایشی و کنترل (هر گروه 20 نفر) گمارده گرفتند. ابزار پژوهش شامل مقیاس 25 گویهای تابآوری (CD-RIS) بود. بسته روانشناختی تفکر انتقادی، حل مسئله و فراشناخت طی 17 جلسه 90 دقیقهای به صورت دو جلسه در هفته برای دانشآموزان گروه آزمایش در نظر گرفته شد، اما برای گروه کنترل آموزشی در نظر گرفته نشد. دادهها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس در نرمافزارSPSS-24 تحلیل شد.
یافتهها: یافتهها نشان داد که بسته آموزشی مولفههای شناختی تفکر انتقادی، حل مسئله و فراشناخت بر تابآوری دانشآموزان تاثیر دارد. به عبارت دیگر، میزان تابآوری در افرادی که در جلسات آموزشی مولفههای شناختی شرکت کرده بودند در مقایسه با گروه کنترل افزایش معناداری داشت (05/0>P).
نتیجهگیری: با توجه نتایج این پژوهش، میتوان بسته آموزشی مولفههای شناختی را به عنوان تسهیلکننده در امر یادگیری و عاملی موثر در افزایش تابآوری دانشآموزان پیشنهاد داد، به طوری که به صورت عملی در مراکز مشاوره و مراکز درمانی کارگاهها و دورههای آموزشی مولفههای شناختی برای مشاوران مدارس و والدین در نظر گرفته شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
علوم اعصاب شناختی دریافت: 1399/11/7 | پذیرش: 1399/12/14 | انتشار: 1400/6/2