1- دانشجوی دکتری علوم شناختی، پژوهشکده علوم شناختی، تهران، ایران
2- استاد، گروه روانشناسی شناختی، پژوهشکده علوم شناختی و مغز، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
3- استادیار، گروه مدلسازی شناختی، پژوهشکده علوم شناختی و مغز، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده: (3469 مشاهده)
مقدمه: مطالعات در زمینه توجه بصری در افراد اتیستیک به دلیل اعمال پیشفرضها، بررسی محدود ویژگیها و ایجاد محدودیت در نوع محرکها معمولا به نتایج متناقضی منجر میشود. در این مطالعه سعی شده است تا با یک بررسی همهجانبه، استفاده از دادههای ردیابی چشم و همچنین با بهرهگیری از ابزار پردازش تصویر، الگوهای موجود در توجه بصری افراد اتیستیک مورد بررسی قرار گیرند.
روش کار: در این مطالعه دادههای ردیابی چشم 28 آزمودنی با استفاده از مدلها و ابزار پردازش تصاویر همچون مدل ایتی و کخ و لیبلمی بررسی شد. تصاویر مورد مطالعه بر اساس ویژگیهای سطح پایین (رنگ، شدت و جهات)، ویژگیهای سطح بالاتر همچون اندازه اشیاء و ویژگیهای ارتباطی و اجتماعی تجزیه، بخشبندی، برچسبگذاری و دستهبندی شدند. همچنین الگوهای توجه بصری میان گروه افراد اتیستیک و کنترل مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: یافتهها نشان داد افراد اتیستیک نسبت به گروه کنترل توجه کمتری به بخشهایی از تصاویر که شامل ویژگیهای معنایی و ارتباطی است نشان میدهند و در مقابل زمان بیشتری را در توجه به بخشهایی که شامل ابزار و وسایل است صرف میکنند. این افراد در توجه به بخشهایی از تصاویر که شامل مضامین اجتماعی است کندتر عمل میکنند. به علاوه در بخشهایی که فاقد ویژگیهای معنایی یا اجتماعی است زمان بیشتری را در هر فیکسیشن صرف میکنند.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد میتوان علائم و نشانههای اصلی اختلال طیف اتیسم را در الگوهای توجه بصری افراد دارای اتیسم مشاهده کرد و احتمالا بتوان از این الگوها برای طراحی فناوریهای غربالگری اتیسم بر پایه ابزار ردیابی چشم بهره برد.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
روان شناسی شناختی دریافت: 1399/8/19 | پذیرش: 1400/1/20 | انتشار: 1400/6/2