Saedi Z, Saedi S. Effect of repetitive transcranial magnetic stimulation on the treatment of depression and social adaptation in patients with stroke. Advances in Cognitive Sciences 2021; 23 (3) :92-103
URL:
http://icssjournal.ir/article-1-1160-fa.html
1- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، گروه مهندسی هستهای_پرتوپزشکی، تهران، ایران
2- گروه روانشناسی، واحد بروجرد، دانشگاه آزاد اسلامی، بروجرد، ایران
چکیده: (2451 مشاهده)
مقدمه: سکته مغزی یکی از ناتوانکنندهترین بیماریهای نورولوژیکی میباشد. بنابراین، یافتن درمانهای جدیدی جهت افزایش توانبخشی روانشناختی مبتلایان، مهم است. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی تحریک مکرر مغناطیسی فراقشری مغز بر افسردگی و انطباق اجتماعی بیماران مبتلا به سکتهمغزی انجام گرفت.
روش کار: این پژوهش، نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون و پسآزمون با گروه کنترل نابرابر بود. جامعه مورد مطالعه آن کلیه بیماران مبتلا به سکته مغزی مراجعهکننده به کلینیکهای مغز و اعصاب تهران بود. بر این اساس، 30 نفر از بیماران با استفاده از روش نمونهگیری غیرتصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزاری شدند (هر گروه 15 نفر). برای اندازهگیری متغیرهای پژوهش از آزمونهای افسردگی، خودارزیابی انطباق اجتماعی و دستگاه تحریک مکرر مغناطیسی فراقشری مغز استفاده شد. گروه آزمایش 30 جلسه تحت درمان بر روی ناحیه پیشپیشانی نیمکره چپ قرار گرفته و سپس از هر دو گروه پسآزمون صورت گرفت. تجزیه و تحلیل دادهها به روش کوواریانس چند متغیره با نرمافزار SPSS-21 انجام شد.
یافتهها: نتایج تحلیل واریانس چندمتغیری نشان داد که درمان تحریک مکرر مغناطیسی فراقشری باعث کاهش افسردگی و افزایش عملکرد اجتماعی بیماران شده است (01/0>P).
نتیجهگیری: با توجه به نتایج این پژوهش، این درمان برخلاف داروها که دارای عوارض شناختی هستند باعث بهبود عملکرد شناختی و در نهایت افسردگی میشود. بنابراین پیشنهاد میگردد از نتایج پژوهشهای انجام شده در این زمینه به صورت عملی در مراکز توانبخشی بیماران سکته مغزی استفاده شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
علوم اعصاب شناختی دریافت: 1399/5/19 | پذیرش: 1400/2/7 | انتشار: 1400/8/25