دوره 19، شماره 1 - ( بهار 1396 )                   جلد 19 شماره 1 صفحات 90-75 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- کارشناسی ارشد، روانشناسی دانشگاه الزّهرا س ، تهران
2- استاد، روانشناسی بالینی، دانشگاه الزّهرا ی س . تهران
3- استادیار، روانشناسی، دانشگاه الزّهرا س تهران
چکیده:   (3693 مشاهده)
مقدمه: همدلی سازه ای است چندوجهی و یکی از مفاهیم حیاتی در زندگی اجتماعی، که به انسان ها اجــازه می دهد تا برای رفتار دیگران معنا پیدا کنند و بتوانند به عواطف آنها پاســخ مناســب دهند. 
روش: بــا توجه به اینکه همدلی یکی از مولفه های وابســته به فرهنگ اســت، هدف این پژوهش، بررسی ســاختار عاملی مدل همدلی در بزرگ سالان بهنجار ایرانی و بررسی ابعاد همدلی در زنان و مردان است. نمونه ی حاضر را ۳۰۴ فرد بزرگ سال ساکن تهران تشکیل می دادند که سابقه ی اختلال روانی حاد نداشتند و آزمون های بهره ی همدلی (EQ) ، ذهن خوانی یا چشم (RMET) و بازشناسی هیجانی چهره (TRF) را تکمیل کرده بودند.
یافته ها: نتایج نشــان داد که مدل چهار عاملی همدلی با ابعاد همدلی شــناختی، همدلی عاطفی، مهارت های اجتماعی و تکالیف شناختی بهترین برازش را دارد (TLI =۰/۹۰ ،CFI =۰/۹۱). نمرات زنان در ابعاد همدلی عاطفی (t=۲/۷۶) و تکالیف شناختی بازشناسی هیجانات (t=۲/۹۵) نیز بیشتر از نمرات مردان بود. یافته های اکتشافی نیز نشان دادند که سن با ذهن خوانی رابطه معکوس (p<۰/۰۱) دارد.
نتیجه گیری: مدل چهار عاملی همدلی پیشنهاد شده در پژوهش های خارجی ، در جمعیت ایرانی نیز تایید و تکالیف شناختی به عنوان عامل چهارم و مستقل از همدلی شناختی، اما مرتبط با آن، شناخته شد.
متن کامل [PDF 957 kb]   (2610 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/6/10 | پذیرش: 1395/10/4 | انتشار: 1396/1/20

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.