دوره 22، شماره 3 - ( پاییز 1399 )                   جلد 22 شماره 3 صفحات 67-58 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mokhtarinejad O, Mirzaian B, Hassanzadeh R. Comparison of the effectiveness of schema therapy and acceptance and commitment therapy on perception of disease and worry in patients with illness anxiety disorder. Advances in Cognitive Sciences 2020; 22 (3) :58-67
URL: http://icssjournal.ir/article-1-1118-fa.html
مختاری نژاد اولدوز، میرزائیان بهرام، حسن زاده رمضان. مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر ادراک بیماری و نگرانی بیماران مبتلا به اختلال اضطراب بیماری. تازه های علوم شناختی. 1399; 22 (3) :58-67

URL: http://icssjournal.ir/article-1-1118-fa.html


1- دانشجوی دکتری روان‌شناسی عمومی، واحد‌ ساری، دانشگاه آزاد اسلامی‌، ساری، ایران
2- استادیار روان‌شناسی، گروه روان‌شناسی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران
3- استاد روان‌شناسی، گروه روان‌شناسی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران
چکیده:   (3911 مشاهده)
مقدمه: یکی از مباحث مطرح در روان­‌شناسی نحوه واکنش افراد به بیماری­‌های جسمانی است که می­تواند آسیب­‌های همه جانبه­‌ای برای فرد داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر نگرانی و ادراک بیماری مبتلایان به اختلال اضطراب بیماری انجام گرفت.
روش‌ کار: پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش­آزمون_پس­آزمون سه گروهی بود. نمونه‌­ای به حجم 45 نفر از بیماران مبتلا به اختلال اضطراب بیماری به روش نمونه­‌گیری هدفمند انتخاب و در دو گروه آزمایشی (طرحواره درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد) و یک گروه کنترل قرار گرفتند (15 نفر در هر گروه). سپس 12 جلسه 90 دقیقه­‌ای طرحواره درمانی و 8 جلسه 90 دقیقه‌­ای درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در گروه­‌های آزمایشی انجام شد. داده­‌ها با استفاده از پرسشنامه نگرانی پنسیلوانیا و پرسشنامه ادراک بیماری جمع­‌آوری شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس با نرم­افزار SPSS-21 انجام گرفت.
یافته‌ها: نتایج پژوهش نشان داد که طرحواره درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش نگرانی و ادراک بیماری مبتلایان به اختلال اضطراب بیماری موثر است (05/0>P). اما بین این دو درمان تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0<P).
نتیجه­‌گیری: با توجه به نقش باورها و افکار در اختلال اضطراب بیماری پیشنهاد می‌­شود که درمانگران، طرحواره درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را در کاهش علائم نگرانی و ادراک بیماری مد نظر قرار دهند.
 
متن کامل [PDF 809 kb]   (1069 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: علوم اعصاب شناختی
دریافت: 1399/1/27 | پذیرش: 1399/3/13 | انتشار: 1399/7/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

Designed & Developed by : Yektaweb