Taghi Pirbabaei M, Gharehbaglou M, Alinam Z. Place Attachment Process in Urban Studies: A Cognitive Psychology Approach. Advances in Cognitive Sciences 2015; 17 (1) :46-59
URL:
http://icssjournal.ir/article-1-325-fa.html
1- دانشیار، دکتری طراحی شهری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز
2- استادیار، دکتری معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز
3- دانشجوی کارشناسی ارشد طراحی شهری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز
چکیده: (4329 مشاهده)
هدف: یکی از معانی مهم و مؤثر در ارتباط انسان و محیط که مورد توجه طراحان بوده است، دلبستگی به مکان میباشد. دلبستگی مکانی به عنوان مفهومی چندبعدی با ابعاد شخصی، فرآیند روانشناختی و مکانی، مورد بررسی قرار گرفته است. تاکنون مطالعات فراوانی در زمینه دلبستگی به مکان صورت گرفته و متخصصین حوزه های مختلف طراحی، روانشناسی، روانشناسی محیطی، جامعه شناسی و ارتباط شناسی تحقیقات متعددی انجام داده و ابعاد محیطی و انسانی این ارتباط را مورد بررسی قرار دادهاند. هدف این مطالعه بررسی فرآیند دلبستگی به مکان در مطالعات شهری با رویکرد روانشناسی شناختی است.
روش: روش تحقیق استدلال منطقی است که از تحلیل محتوا در دو حوزه دلبستگی به مکان و روانشناسی شناختی بهره گرفته شده است.
یافته ها: فرآیند دلبستگی به مکان دارای عناصر عاطفی، شناختی و رفتاری میباشد. فرآیند شناخت در روانشناسی شناختی از سه مرحله دریافت اطلاعات محیطی، ذخیرهسازی و بازیابی تشکیل میشود که در این فرآیند مؤلفههای توجه، مفهومسازی، تصویرسازی ذهنی و نقشه شناختی، تداعی و معنایابی مطرح میگردند. روشهای تحقیق در روانشناسی شناختی بر اساس منطق محوری تحقیق مبتنی بر استناد علّی، تفسیر، زمینه بخشی و پیشبینی می باشند.
نتیجه گیری: نتایج حاکی از آن است که روانشناسی شناختی به عنوان رویکرد علمی میتواند در زمینه معرفت شناسی با تعریف فرآیند شناخت در چارچوب نظری دلبستگی به مکان و در زمینه روش شناسی با ارائه روشهای تحقیق شناختی در مطالعه فرآیند دلبستگی، در جهت ارائه تصویری کاملتر و درکی عمیقتر از فرآیند دلبستگی به مکان، مؤثر واقع شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1393/9/23 | پذیرش: 1393/11/28 | انتشار: 1394/1/1