Shams G, Karam Ghadiri N, Esmaeli Torkanbori Y, Ebrahimkhani N. Validation and Reliability Assessment of The Persian Version of Obsessive Beliefs Questionnaire-44. Advances in Cognitive Sciences 2004; 6 (1 and 2) :23-36
URL:
http://icssjournal.ir/article-1-29-fa.html
شمس گیتی، کرم قدیری نرگس، اسماعیلی ترکانبوری یعقوب، ابراهیم خانی نرگس. اعتبار و پایایی نسخه فارسی پرسشنامه باورهای وسواسی – 44. تازه های علوم شناختی. 1383; 6 (1 و 2) :23-36
URL: http://icssjournal.ir/article-1-29-fa.html
1- گروه روانپزشکی و روانشناسی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
2- گروه روانشناسی بالینی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
چکیده: (3093 مشاهده)
هدف: مطالعه حاضر، اعتبار و پایایی فرم فارسی پرسشنامه باورهای وسواسی– 44 (OBQ-44) را در یک نمونه ایرانی بررسی کرده است. این پرسشنامه ابزاری خود گزارشی است که به منظور تشخیص و ارزیابی میزان باورهای وسواسی، به وسیله گروه کار شناختوارههای وسواسی فکری – عملی تدوین شده است.
روش: در این پژوهش هنجاریابی جامعه تحقیق ۳۶۰ دانشجوی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران بودند که داوطلبانه در این مطالعه شرکت کردند و در دو مرحله آزمون و بازآزمون با فاصله زمانی پنج تا ۱۴ روز مورد ارزیابی قرار گرفتند و پرسشنامههای (OBQ-44، MOCI، OCI-R، STAI و BAI) را تکمیل کردند. در نهایت، ۲۲۲ نفر از آزمودنیها در تجزیه و تحلیل دادهها وارد شدند.
یافتهها: برای محاسبه پایایی همزمان، پایایی ثبات درونی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (۰/۹۲) و ضریب دو نیمهسازی با عنوان همبستگی اصلاح شده (۰/۹۴) برآورد شد و از ضریب پایایی حاصل از روش بازآزمایی آزمون OBQ-44 (۰/۸۲=r) نیز برای محاسبه پایایی غیرهمزمان استفاده شد. در مجموع، دادههای فوق بیانگر ثبات درونی بالا و همین طور نشان دهنده ثبات نمرههای آزمون به فاصله زمانی پنج تا ۱۴ روز بود. برای برآورد روایی ملاک پرسشنامه (OBQ-44)، همبستگی آن با دو پرسشنامه (OCI-R) و (MOCI) محاسبه شد که به ترتیب ۰/۵۷ و ۰/۵۰ به دست آمد و معنادار بود. جهت بررسی روایی سازه پرسشنامه، روش تحلیل عاملی به کار رفت. مشخصههایی که از طریق روش ML)) به دست آمد، نشان داد که پرسشنامه (OBQ-44) از سه عامل که همبستگی بالایی با هم دارند اشباع شده و همبستگی زیاد این سه عامل نشان دهنده همگرایی این عوامل است که اهداف سنجش پرسشنامه OBQ-44)) را تأمین میکند.
نتیجهگیری: به طور کلی یافتههای این پژوهش نشان میدهد که برای سنجش میزان باورهای وسواسی در جمعیت یاد شده، میتوان از پرسشنامه OBQ-44)) به عنوان یک آزمون معتبر استفاده کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي اصیل |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1382/8/15 | پذیرش: 1382/10/15 | انتشار: 1383/1/1